Uri lekat

Hai mami2.. nk tnye.. sape ade pengalaman uri lekat lepas bersalin... sbb sy penah bersalin ank 1st uri terlekat... hampir sejam nurse dgn sister nk keluar kan... skrg ni, kalau bersalin yg ank yg kedua, risiko uri lekat tu ade lg x... takut lak rase bile da penah kne ank yg 1st..

8 Balas

Sy pernah ada pngalaman uri lekat.. Masa tu baby mnggal dlm kandungan 20w.. Baby dh kluar, tp uri lekat.. Nurse try kluarkan dgn tgn, xblh jgk.. Berejam.. Last2 terpaksa masuk bilik bedah.. Tp alhamdulillah sy bru lps beesalin bulan 2 haritu, uri kluar elok, xlekat pon. Sntiasa berdoa, pkir yg positif je

Mungkin boleh terjadi sekali lagi. Ada banyak faktor kenapa uri terlekat boleh jadi. Depends on faktor-faktor tu ke atas sis pula. Baik rujuk doctor terus. Ini sedikit panduan tentang kes uri terlekat. Semoga bermanfaat! https://my.theasianparent.com/plasenta-tertinggal-dalam-rahim

5y ago

Tq sis utk info ni.. mmg berguna sgt2...

Sy anak no4 uri lekat n tumpah drah,now prgnant ank no5 dokter ckp ada kmungkinan trjadi bnda yg same.cuma kte kne positif je lah hrap2 x brlaku mcm tu amin..

5y ago

InshaAllah... ank 1st sy dpt bersalin normal.. harap2 no 2 ni pon mcm tu jgk... 😊

Maaf nak tanya boleh tak share punca knapa uri boleh melekat? Doc ade x ckp ape2 knpe boleh jadi mcm tu? Saje nak tau untuk ilmu. Tq 😊

4y ago

Kalau sebelum ni penah masuk bilik ot,sbb kes uri lekat ni,make sure kne berjaga2.die akn terjdi lagi Utk kandungan seterus nye..tp think positif je yew..

Org tua tua dlu pesan, masa mengandung jangan makan perut lembu & pucuk labu air,. Itu yg sy tau la.. Boleh jdi uri lekat.. Waallahualam..

4y ago

Oyeke..Alhamdulillah..sy da selamat bersalin bulan 1 aritu..uri lekat 15 minit je..berbanding bersalin yg 1st dlu..hampir sejam nk kluarkan

Sy anak pertama lekat uri.. Anak kedua tak.. Ni tengah pregnant anak ketiga.. In shaa الله semua dipermudahkan..

4y ago

InshaAllah..semoga dipermudahkan..sy da selamat bersalin ank kedua bulan 1 aritu..uri lekat 15 minit je..berbanding ank 1st hampir 1 jam

Saya ank ke 2 n ke 3 uri lekat, Skrg preggy ank ke 4,mmg nurse n doktor ckp akan terjadi jgk

Ank ke 2 lekat 😁 tgu thu brsalin ke 3 ni ,,sblm raya ,doakn baik² saja ya

4y ago

InshaAllah..sy da bersalin ank kedua ni..uri lekat 15 minit je..nurse suh batuk2 sket nk bagi uri keluar..nk batuk2 sket tu la..last2 jd sakit tekak😅