Placenta previa type 1

Hi mummies.. smlm checkup doc ckp sy PP type 1 (uri bawah) skrng 30weeks.. lg 3weeks dtg repeat scan nak tgk uri da naik ke x? Kalau xnaik ade kemungkinan ke sy kene admit sampai bsalin ? Sape ade pgalaman PP jgk then uri naik.. ade tips x nak bg uri tu naik.. btw sy mmg kene czer sbb ank no1 & no2 mmg da czer.. cuma sy xsgup nakmkene admit awal and kene raya kat hospital 😔

5 Balas

mcm sy dlu pp type 3.. doc pesan kena bykkn bedrest jgn stress..jd jika puan alami pp type 1 msih awl lg..puan tryla bykkn bedrest tu sebaiknya... bhaya uri bwh ni..jika bleeding blh bhyakan mak n anak..mcm mmbr sy dlu dia alami pp juga.(sy bkn nk tkutkn puan tw..tp just nk share kisah benar bhaya nya alami pp ni).lepas bersalin dia koma sminggu dan hilang ingatan seketika selepas sedar dr koma..jd nasihat sy..selagi msih d pringkt awal..apa doc nshtkn puan ikut je la..tu sebaiknya..demi keslmtn puan..jika berlaku pendarahan d rumah..lmbt pergi hsptl bhya pd kita juga..mcm sy dlu sy bersalin pd 34 minggu.. alhamdulillah skrng ank umo dh 2 tahun... asl doc suh bedrest smpai due..tgk2 bila perut mengeras doc suh awlkan brsalin..nk2 ms tu musim perayaan jd doc pakar yg jg sy tu sblum cuti pnjng dia suggest bersalin awl.. jd sy bersalin awl...mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Hi , saya dulu pun suspek PP juga. Uri bawah tapi belum tutup laluan lagi. . Jadi kena repeat scan dgn kk kemudian kk buat surat utk refer ke hosp scan uri. Saya amalkan sujud lama je sis. Doa sentiasa semoga uri naik semula dan permudahkan proses kelahiran . In sha Allah baik2 semuanya. Masa check dekat hosp, Alhamdulillah uri dah naik dan saya dah bersalin normal . Semoga dipermudahkan urusan awak ya😊

sama jg ngan sy.skrg masuk 39 week da.still d bawah tp xtup laluan.doakan semoga semua d permudahkan..

3mo ago

x ingat da tp alhamdulillah xpa2 jg time bersalin tu. semua d permudahkan.. bersalin normal..

xde pengalaman psl perkara ni..moga dipermudahkan segala urusan puan

mcm Bahaya klu uri kt bawah nie