Ektopik pregnancy

Hai.. kt sini ade x sape2 ade pengalaman ektopik pregnacy. Bleh kongsikn symptom2 yg anda alamai ikut minggu.. sy pregnant 5 mnggu.. risau sgt dr ckp x jmpe kantung and janin.

2 Balas

Sy tahu mengandung semasa week5 melalui upt. Sy tidak ke klinik untuk scan sebab rancang nak tunggu week7 ke atas untuk scan kali pertama. Perasan payudara sakit sangat (normal jika mengandung kan). Rasa sedikit sakit / tidak selesa bila tekan sedikit atas ari-ari (boleh jadi normal juga jika mengandung kan). Sy juga rasa lenguh pinggang bahagian kiri. Tetapi bila masuk week6, semasa lunch hour, sy berehat dan tiba-tiba rasa sakit sangat-sangat di bawah perut (bahagian rahim) lebih kurang 10 minit. Terus ke klinik, doktor confirm rahim tebal tetapi kosong melalui transvaginal scan tetapi bacaan hcg normal untuk mengandung 6 minggu. Refer ke PPUM, doktor sahkan sy ectopic dengan kandungan di fallopian tube sebelah kiri. Sy menjalani prosedur laparoscopy di HKL. Sy doakan puan baik-baik sahaja dengan kandungan yg normal dan sihat. Banyakkan berdoa dan repeat scan lagi nanti ya.

1y ago

saya pula tak rasa sakit tapi keluar darah sikit2...g swasta scan dia tk nmpk sbb bru 5 mggu ....refer kerajaan utk buat tvs tapi husband suggest tggu 8 mggu scan + buka buku pink terus...sambil2 tu monitor ada darah keluar lagi tak...risau jgk sbb Dr swasta tk jmpe dkt mana penempelan janin n suspek ectopic pregnancy...rata2 ckp ada rasa sakit kalau ectopic...saya harap yg baik2 sbb 2 thun ttc

5w tu masih awal. Sbb tu better scan 8w ke atas. In shaa Allah bukan ectopic pregnancy.

3y ago

🥰🥰