Pregnant Selepas Ektopik Pregnancy

Assalamualaikum semua.. Sy bru ektopik bln 8 tahun lepas.. Dan pregnant smula skrg..alhamdulillah.. Dr. Ada bgtau kalau pregnant semula kena trus scan n check..sbb risiko ektopik.. Sesiapa ada pengalaman pregnant slps ektopik n brapa week boleh pergi scan.. Tq in advance ?

3 Balas

hi, saya sama mcm awak and fobia takut ektopik kalini juga pun sy faham. boleh try buat TVS scan di mana2 klinik swasta. harga dalam rm75 mcm tu. sbb kalau kandungan bawah 6/7minggu susah sikit utk nmpk guna scan biasa. sy bru je buat TVS scan semalam utk sah kan kehamilan berada di dalam rahim, saya dah 5weeks++. sy pernah pergi KK utk mintak scan tvs sbb ada sejarah ektopik tpi katanya dr ckp bukan emergency, tpi kita punya fobia tu memang buat kita tk senang duduk. sis boleh try tvs scan. cari je dkt fb or google klinik yg ada buat tvs. apa2 pun semoga kandungan kita adalah kandungan yg sihat utk diri kita & anak yg ada dalam rahim. aamiin

12mo ago

saya pun pernah ektopik buang sebelah kanan bulan 6 taun lepas... alhamdulillah saya pregnen lg mgkin dlm 5 mgu lebih kurang .. tp dlm hati masih risau2 ektopik lagi... sbb kalau nak scan mesti x nampak kan ...

Sis nak tanya dulu ektopik dr trace macam mana ye? Saya pregnant 4 weeks. Baru2 ni bleeding teruk macam period. 3 hari dh. Tengah tunggu 2nd hcg blood test. Haritu doc dah scan pakai tvs memang tak nampak tanda2 ektopic tu. saya risau sangat

2y ago

Sis tak bleeding tapi kantung kat luar rahim yer?? Selain tu ada simptom2 lain tak

P klinik yg ada tvs... Masa jumpa doc bgtau ada history ectopic... Sya 5w scan bawah

4y ago

Ok tq sis..