Pukul anak

Hai ibu2 .. sory lari tajuk sikit.. sy nak tanya pendapat.. sy duduk skli dgn ipar sy.. mslah skrg ipar sy sllu sgt pukul anak dia teruk2.. sampai nak dekat pengsan dah budak tu dibuat nya.. baru malam td lagi skli dia pukul anak dia sampai anak dia jatuh mata hitam semua naik sampai atas.. budak tu jd lembik sgt.. tp dia boleh buat bodoh je.. sy mmg dah tak tahan sgt.. dgn sy sarat mngndung skrg ni.. apa patut sy buat ye? nasihat pun x jalan..kalau sy report polis dia kena tangkap ke? kesian kat anak2 dia pulak.. tp dah mcm jd kes dera budak.. kalau ank dia mngis je mesti dia pukul.. anak dia bru 4 dgn 2 thn.. boleh x bg pendapat apa patut sy buat.. terima kasih ibu2.. jgn kecam ye.. sy dah buntu xtau nak tanya siapa lg..

31 Balas

Makna nya skrg Ibu tu dah tak larat.. Pisahkan mereka buat sementara waktu. Tolong ibu tu bertenang dengan bawa anak2 keluar skjp pergi tmpt lain atau pun bawa ibu tu keluar skjp dan bawa gi jalan2 ke mcmana.. Jangan tibaii dia tapi kalau dah biadap sangat, sy hrp bukan sis seorang diri buat misi mcm ni. Kena ada orang lain yg boleh dipercayai mcm kawan rapat tolong jaga anak2 dia dan suami dia kena setuju.. Lepas tu tengok sekali suami dia ni jenis kaki pukul ke apa.. Kalau ye la, atau ada respon negetif dari laki dia,,mmg sis kena ada sekali bersama suami atau orang yg lebih tabah handle semua ni. Demi budak2 tu dan keadaan tu.. Sbb sis duduk sekali.. Sis jgn terburu buru sgt tapi sis x boleh lama kan perkara ni. Fokus sis settled benda ni dan bukan sorang sorang. Sis yg nampak, sis juga kena buat sesuatu yg lebih baik. Tunjukkan rasa empati dan perikemanusiaan d diri. Jangan ketara kan sangat buat ibu tu nampak jahat bila settle. Tapi boleh x pada masa yg sama jaga perasaan dia yg tengah kusut tu.. Sbb nanti kalau ada jadi apa2 mmg kita kena tanggungjawab atas tindakan kita. Then bila anak2 dah jauh sikit dari ibu dia, yg menjaga tu boleh lah tanya2 sikit n buat anak dia tenang balik lupa balik perkara tu.. Kalau lah dah dpt jarakkan mereka skjp dn petang tu balik ke rumah lagi, biarlah anak2 tu dah tahu n diajar supaya x terlalu bergantung dngn ibu dia smntara waktu. Benda ni mmg kena take time.. Dan kena kuatkan mental tu sikit. N lebih baik kalau budak tu x tinggal dgn ibu bt smntra wktu. N kena ada yg bersama ibu tu yg betul2 ikhlas n jenis direct to the point mnjalankan misi, bila pasang niat tu betul2 nk settle kan benda ni.. Bukan nak happy2 bila jadi orang yg nk sokong mental org tu balik tapi kena steady. Kalau xda lah orang yg sanggup, call je lah talian kasih. Then plan2 mcm tu.. X boleh jg terus serbu cakap awak ditahan kerana bersalah. Mcmna lah nk settle..

Ya Allah.. Kalau boleh sis bincang dngn suami dia iaitu abang sis.. Bagitau baik2 jgn smpai mcm nmpk memfitnah atau buat2 cerita.. Sama ada laki dia tau atau tak, lebih baik sis ckp dgn laki dia minta dia bawa bersabar dan ingat Allah ada, Allah nampak.. Tau kita ni bukan tahu sngt sebab2 nya apa.. Tapi kena ada orang yg selalu back up untuk anak2 dan isteri. Bukan suruh laki dia berat sebelah tapi buat lah apa yg patut. Jangan suruh laki dia marah terus.. Cakap saja orang lain kalau nmpk dah x betul cara penjagaan anak tu.. Suruh saja laki dia bawa isteri keluar jenjalan kejap ambil angin.. Tenangkan dia, buat dia gembira n ingat balik pengorbanan dari awal semasa perkahwinan tu.. Jangan pula laki dia pun 2x5. Hah tu yg bahaya tu. Bahaya bagi mental kanak2.. Dorang kan baru 4 dan 2 tahun. Kena ajar tu bukan marah2.. Tapi ikutkan saja apa yg dorang nk buat asalkan tdak melalaikan dan mmbahayakan.. Sesuai d usia mereka nak dapat happy moment. Usia mcm dorang tu x boleh tegas sekali sampai kena bagi penumbuk bagi tangan apa... Makin terbiasa mcm tu makin menjadi jadi lah perangai budak tu. Nanti bila besar sbb kena buat mcm tu lah dia jadi pandai melawan. Kan x bagus tuu.. Macamana stres tu pun sebagai ibu pasti kena ada 1001 cara menangkis semuanya.. Test tengok cara Johan Rajalawak didik anak. Tu pun kira terbaik dah cara didikan dia. Ikut cara dia.. Marah2 pun xda lah sampai bagi anak pengsan.. Kesian kesian..

Awk duduk rumah dia atau dia duduk rumah awk ..kdg2 share rumah pn bg tekanan pada dia...atau mgkn dia ada masalah laki bini tp x boleh nak luah...awk kne bg tau suami awk...tu adek beradek dia sng sket dia nak ckp...kalau mgkn kehadiran kte buat dia x sng...kne klua sis...tak pn kalau dia duduk rumah awk...awk bole ugut sekali lg pkol anak dpn awk..awk call polis time tu jgk...byk sbb org jd stress...kdg2 kte penyebab nya...tp kte x sedar...just pendapat je ye sis...

3y ago

Betul juga tu.. Kta x tau sngt.. Tapi sbgai langkah berjaga jaga..

Ckp dgn ipar tu. "Cuba bayangkan bdk yg kamu pukul tu kamu.. kau rasee" d mana akal kamu, kamu lebih dulu hidup banding Bdk tu. Bdk tu BLM ada akal luas lagi. Baru nk belajar memahami kehidupan. Bdk yg lahir bkn minta untuk d pukul slalu. Didik dgn kasih syg.. Dia Baru nk kenal dunia. BLM mmahami. Kamu patut faham rentak kanak². Klu dh awal² serap dunia dia dgn keganasan, kekerasan, kebengisan. Tu lah yg die akan serap dlm diri nya. Impact nya masa dia besar nanti..

Bagi pendapat saya sis report je.. Bukan tak kesian kalau dia kena tangkap ke apa, tapi lagi kesian dekat anak anak dia nanti andai satu hari nanti jadi apa apa dekat budak budak tu.. Time tu kita sendiri pun akan rasa menyesal sebab kita dah ada peluang untuk selamatkan dorang sis.. Sebab sis pun cakap tak boleh bawa bincang dah kan, sampai tahap melecur budak tu dibuatnya, itu dah kes dera sis

Allahuakbar... Sedihnyee dgr... Nape ipar awak pkul teruk sgt smpi mcm tu? Mana suami awak? Suruh la suami awak tegur.. Allah sedihnye.. Tbayang2 sy dkt budak2 tu.. Dua2 tu baya anak sy.. Klu sy ade la kat tempat awak tu sy bwk budak2 tu masuk bilik..sy gadoh dgn mak dia hbs2.. Xde akal ke buat anak mcm tu..ke gadoh dgn laki lepaskan dkt anak?? Aduhh... Tolong la lapor pada polis cepat..

Mgkin boleh bg nasihat pd ipar ..amik pdekatan dgn spe ipar tu hormat n dgr ckp...mgkin kena minta dia nsihtkn..mgkin dgn puan dia xboleh nk ikot...puan pon sarat mgndung lg..bhya tkut diapa2kn...De kmgkinn dia De tekanan ...ITU y xboleh dgr Ank mngis...kesian kat budk2..dgn Musim PKP..mmg duk Uma je..huhu

buat report sis jngn tangguh2 sis sanggup dengr raungan tangisan anak2 yng tk bersalah Ya Allah tolongla bantu selagi bole .... kalau tk sayangkan anak jangn didera sedemikian rupa sis tolong bertindak cepat tak perlu kesiankan jika ibu tu ditangkap kesiankan anak2 yng tk berdosa tu dipukul setiap hari ..

sis tolong pujuk budak budak tu jgan sampai buat hal. kalau dia pkul anak dia depan sis, sis ambik anak tu, bgtau dia da da bawa mengucap. then sis bawa budak budak tu masuk bilik ngan sis. pujuk / ajar budak tu minta maaf ngan mak dia, walaupun dorg x sala munkin dgan tu bole lembutkan hati mak dia.

Report laaaaaaaa ya allah habis nak tunggu anak dia mati kena bantai ke baru nak ambik tindakan. Please la. Kalau mak dia kena tangkap atleast budak2 tu nanti bawah jagaan pihak jkm atau mana2 yg selamat. Kalau jadi apa2 awak dah dikira bersubahat diamkan je