Saja meluah

Saya agak terasa hati dgn kakak ipar dgn menantu dia. Saya skrg dlm pantang 25hari. Sy bersalin normal tapi ada jahitan. Sebaik luka jahitan sy sembuh mcm² benda sy buat termasuk memasak, kemas rumah dan kdg² keluar beli keperluan anak. Akak ipar tawarkan diri nk jaga baby sy jika sy keluar tapi yg buat sy terasa, dia p cite dkt menantu dia yg baya sy, yg sy tak jaga pantang lgsg. Ke hulu ke hilir. Mkn x jaga lgsg. Dia kata org beranak mcm sy elok mkn nasi dgn ikan bakar shj 44 hari. Kalau sy tahu dia burukkan sy, sy takkan biar dia jaga anak sy! Sy rela bawak anak sy yg bru lahir ni pergi mana². Dia pesan dkt menantu dia yg kini sarat 39w jgn jd mcm sy. Bahkan sy ada bg tips dekat menantu dia utk sng beranak, akak ipar dgn menantu dia buat muka mcm sy ni bodoh sgt. Dlm hati sy, dasar org kg sombong. Utk pengetahuan, sy berkahwin dgn suami yg duduk di kwsn pendalaman. Kira ipar duai sy semua duduk di kg ni, dekat². Mereka memandang rendah dkt sy. Katanya org bandar mcm sy tak tahu apa². Anak² buah sy pun semua pandang rendah dkt sy memandangkan sy masih muda. Sy dgn suami beza umur 20 tahun. Semua tak hormat sy. Mrk duk pertikai cara sy yg manjakan anak sy, tiap kali nangis mesti sy pangku anak sbb tu anak sy usia 25 hari manja!! Eh agak² la baby kot. Takkan nangis kita nk biarkan tdo mcm tu je. Sy ckp kat suami, menantu akak abg tu pregnant anak sulong, dah memandai nk ajar sy cara jaga anak. Aku nk tgk cara dia handle anak dia nt. Skrg, menantu kakak ipar sy sakit nk bersalin. Bukaan 1cm dah 2 hari. Mereka skrg duk cari bidan utk buatkan air tawar bacaan al quran utk memudahkan bersalin. Suami cerita dkt sy tp sy buat tak tahu je. Sy ckp dorang kan bijak. Pendapat sy mana boleh pakai. Jadi tanggung la rasa sakit tu, saya taknak ambik tahu. Sedangkan sy beranak haritu, contraction 2jam je terus bersalin. Org bg tips, perlekeh!! Jd hadap jela. Cuma skrg sy rasa kesian. sbb sampai skrg dia masih duk tanggung sakit contraction tapi tak juga beranak. Sy dah maafkan kesalahan dia dan org sekeliling sy. Sy harap Allah mudahkan urusan dia bersalin walaupun hakikatnya hati sy sakit lagi duk teringat kata² dorang yg berlagak.

1 Balas

Allah Maha Mengetahui... Syukur puan dah maafkan mereka walaupun puan dah hadapi ujian menghadapi perangai mereka. Sekarang biarlah mereka hadap apa yg Allah uji mereka. It's OK puan, hari ke 25 slps bersalin dah keluar sana sini tu, bagus lah tu. Tanda puan dah blh berdikari uruskan diri tanpa bantuan lain. Tahniah! Elakkan toxic people dan environment. Biarkan mereka, puan terus positif dgn ilmu keibubapaan yg betul 😊👏👏👏

2y ago

saya dari bujang lagi suka berdikari. tak suka menyusahkan sesiapa. sbb tu sy tak suka org pertikaikan cara hidup sy puan. tubuh badan kita, kita je tahu macam mana. menantu akak ipar sy dah selamat bersalin secara Ceaser setelah 4hari tahan contraction. bukaan terbuka 3cm je. sy lega dia dh selamat bersalin cuma itulah sy lgsg x bertanya khabar sbb masih terasa hati. terima kasih ye puan atas nasihat dan pandangan. lega sy dibuatnya.