Bolehkah bayi 5bulan 12hari diberi makan seperti cereal rice&sayuran Macam bubur teksturnya?

..hai ibu2 smua..anak Sy skrg Umur 5bulan12hari, ketika sy makan,dia buka mulut & capai makanan, sy ada bagi makan start 2 ari lepas..adakah ada yg sma mcm sy? Ttbe risau pulak ada yg kata klau boleh tunggu 6bulan..

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

cuba sis follow group happy baby food. sana banyak ilmu tentang pemakanan bayi. seeloknya bagi apabila sudah masuk 6 bulan melainkan dibenarkan Dr atas sebab tertentu. dan makanan yg diberikan sebaiknya real food, bukan makanan segera yg kita beli di pasaraya. contohnya untuk 3 hari awal, bagi bubur nasi kosong sahaja yg di blend halus, haro ke 4 hingga 6 boleh campur dengan kurma atau brakoli atau carrot atau labu, seterusnya boleh campur dengan protein seperti ikan bilis atau ayam atau ikan salmon etc....elakkan beri nestum segera etc...

Baca lagi
4mo ago

baik..terima kasih atas nasihat n sharing

sorry laa ea founder sy dia punya anak. 4 bulan dah bole makan. tp dia mntak pendapat pakar dulu la.. alhamdulillah sihat walafiat skg.. terpulang la pd masing2 mmy oii.. rasa risau sgt takut anak tu takyah laaa bg.. tgu jela 6m

sama laa kite anak sy baru nak masuk 5 bulan next week. kite mkn dia dok tgok je nak capai mknan tu buka mulut.. ritu try la letak kat bibir dia buah epal dia dok isap je.. tp tkde laa bg dia telan lg.. sekadar rasa2..

tunggu smpai baby 6m. tkberapa hari je lagi. mulakan dengan bubur 0 tanpa gula, garam or msg. cereal tu rasanya manis, boleh buat anak jd picky eater.

4mo ago

btl

bwh 6m mmg xboleh bgi yer. usus anak tu kecik lagi. tgu btul2 6m bru bagi. boleh sebabkan usus rosak n berdarah nanti. kesian la ank tu.

Maaf ya, jika ikut saranan doktor bayi berumur 6 bulan ke atas baru boleh diperkenalkan dengan solid food ye dalam bentuk puree

Hmmm, dekat buku baby pun ada tulis 6 bulan baru boleh makan. Start dengan bubur nasi kosong.

Saranan doctor, 6 month and above baru boleh makan yg lain selain minum susu

tunggu umur 6bulan

bagi bubur dulu.