Bayi 6bulan menolak makan

Assalamualaikum. Nak tanya. Bayi saya seminggu lg dah nak masuk 7bulan. Dia menolak makan bubur cair tp tak menolak air. Bila saya bagi air dia minum. Bila bagi bubur dia xnak buka mulut atau dia menangis. Perlu ka sy tukar tekstur makanan dia? #firstmom #naktahusangat #SeriusTanya

3 Balas

antara menu saya bagi baby saya bagi sehari bubur sekali snack sekali *lagi satu nurse ada pesan kalau buat bubur kene blender lpas tu tapis supaya texture dia halus sikit..umur baby 8bulan mcm tu dah boleh tukar texture...baby sy agak xnk makan jugak mula2 tu tpi lpas sehari dua bagi alhamdulillah nak makan dah -bubur+carrot -bubur+kentang(yg ni kentang sikit je sbb dua2 carbo takut baby sembelit) -bubur+brokoli -bubur+labu -pure labu sahaja utk snack -lpas tu sy ad beli instant punye yang keledek purple tu alhamdulillah smua menu ni baby suka cume setiap menu tu sy try 4hari straight menu yg smaa utk tgk baby poo okay ke tak,, kalau baby oky xsembelit or tak alergic mcm tu sy tukar ke menu lain pulak syaa first mom,, saya share mengikut pengalaman saya je..harap dpt membantu ye

baby sy pun sama. lagi seminggu nak masuk 7bulan, tapi sampai skrg taknak mkn. try puree buah, bubur nasi. semua taknak. biskut baby je dia mkn sbb boleh gigit2. susu pn taknak sgt. xtau nk buat mcm mana. ibu2 takde tips ke mcm mana nak bg baby suka mkn

pernah try puree sayur atau buah? boleh jugak nak tukar tekstur, tak terlalu cair macam air. tekstur macam jem kaya pun okay.