Bolehkah bayi 5bulan 12hari diberi makan seperti cereal rice&sayuran Macam bubur teksturnya?

..hai ibu2 smua..anak Sy skrg Umur 5bulan12hari, ketika sy makan,dia buka mulut & capai makanan, sy ada bagi makan start 2 ari lepas..adakah ada yg sma mcm sy? Ttbe risau pulak ada yg kata klau boleh tunggu 6bulan..

10 Balas

cuba sis follow group happy baby food. sana banyak ilmu tentang pemakanan bayi. seeloknya bagi apabila sudah masuk 6 bulan melainkan dibenarkan Dr atas sebab tertentu. dan makanan yg diberikan sebaiknya real food, bukan makanan segera yg kita beli di pasaraya. contohnya untuk 3 hari awal, bagi bubur nasi kosong sahaja yg di blend halus, haro ke 4 hingga 6 boleh campur dengan kurma atau brakoli atau carrot atau labu, seterusnya boleh campur dengan protein seperti ikan bilis atau ayam atau ikan salmon etc....elakkan beri nestum segera etc...

2y ago

baik..terima kasih atas nasihat n sharing