Anak (6bulan) baru mula makan

Hai mommy.. sy nak tanya normal ke? anak baru masuk 6 dan dah start makan cuma makan 2 3 sudu je bubur nasi.. dan masa suapkan dia kemamkan mulut dah taknak makan..nangis2.. sy as first mom tak tahu nak buat macam mana lagi 🥹

5 Balas

normal umo 6 bln mkn 2/3 sudu.tu kire sesi perkenalan makanan pd bb.jgn isau klau bb menolak awal2 sbb bb x pernah rasa mknn lain selain susu.pastikan bubur halus bkn ketul2 atau berbiji.satu lg jgn paksa ank sampai stress tp hiburkan bb bg dia mainan or bg bb suasana y bt bb appy n tertarik.jd kan waktu mkn bb y d tunggu2 bb tp bkn bt bb rasa waktu mkn tu menakutkan☺️

normal .anak take time nk belajar makan dan adapt situasi baru..nanti lama2 dia ok .ni dia baru nak kenal dan rasa sedap ke tak dlm ms yg sm merangsang motorskills deria rasa.mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

normal lah sbb selama 5 bulan dia minum susu saja. cuma pastikan bubur yg awk buat halus sehalus halusnya..jgn ada yg kasar. 6 bln mkn pun 1-2 kali sehari saja

normal, baby bru nk kenal tekstur. make sure blend halus2.