Ibu Risau..

Hai ibu2 smua sy ad soalan... Bila buat check up d klinik.. Nurse akan ukur berapa tggi rahim kita... Soalan sy.. Paling lambat minggu ke berapa ya dpat detect tinggi rahim? Sy sudah 17 minggu tpi nurse masih tidak dapat ukuran LG...tidak seperti anak2 sy yg lain.. Sy risau...

Ibu Risau..
13 Balas

Rasanya setiap kali checkup mmg nurse akan ukur rahim..tinggi rahim normal selalunya akan sama dgn minggu pregnancy kita..cntoh kita pregnant 16w, so tinggi akan lebih kurg tu atau lebih..xpe next checkup tnya je nurse..diorg lg suka ditanya sbb nmpk kita peka dgn keadaan kita 😊

4y ago

saya 16w, misi ukur 16cm agaknya tinggi rahim kena sama dgn usia kandungan kot sebabnya ada juga google, tade nak kata specific ukuran sekian sekian utk sekian minggu, sama mcm minggu kandungan ja huhu

Eya sy brapa week tu suda na ukur..maybe tu nurse lupa mahu ukur..sy prnah tu nurse bukan tulis..gara2 ramai lagi yg mnunggu..klam kabut.kena rajin tnya..jan risau.sbab ad prubahan juga tinggi rahim 😊

Saya start 18 weeks baru diukur sbb sebelum tu tak dapat ukuran. Biasanya tinggi rahim sama dgn usia kandungan. Kalau Puan dah pernah scan dan baby sihat je, tak usah risau.. Kadang perut kita kecil.

Kerap bertanya dengan nurse yang jaga kita ya sis.. kita kat dalam ni hanya boleh bagi pandangan. Tapi kita kena stay positif... rezeki saya 16 minggu nurse saya dah boleh ukur tinggi rahim.

4y ago

Betul tu...sepatutnya masa nurse tgh godek psl kita tu. .tanya je apa yg nk d tanya...mcm sy siap amek no fon nurse sbb takut apa2 nk tanya yg penting2...kat dlm ni byknya yg ikut pengalaman sdri je...kalau mcm nurse tu dorg mmg bljr bab ni..😁

Nak tanya, nurse ukur macam mana ye. Alhamdulillah sekarang saya dah masuk 24 minggu tp nurse x pernah ukur apa2. Kalau check dia cuma dengar jantung baby aja

4y ago

Owh,ok. Next appointment sy tanya nurse. Terima kasih 😊

Mungkin dia tgk bby bump.. Sy 16 weeks baru ukur tinggi rahim.. sbb perut nmpk mcm mengandung kembar😂 besar.. Nanti next app dia check lah tu..

Saya kelmarin gi check up kt kk nurse dah ukur tinggi rahim.. Saya baru 13w.. Tinggi rahim 14

Sy ari tuh 13 weeks nurse dah tulis tggi rahim. Skrg dah 15 weeks. Sebaiknya awk tnye nurse.

4y ago

kalau nak tau tinggi rahim camne. diaorang ukur atau tengok bila kita buat scan je sis.

Saye 19w baru nurse ukur tinggi rahim..mungkin sbb bru nmpk baby bump kot☺

saya haritu 20weeks nurse ukur tinggi rahim. mungkin setiap org tak sama