37w5d, first mom. Ada yg pengalaman sama tak ?

Hi mommies ! Nk tanya, sy hari ni dh 37w5d. Dua hari lepas check up n mcm biasa nurse akan ukur perut kita untuk tahu ukuran tinggi rahim. Mcm sblm ni ukuran tinggi rahim ikut usia kandungan. Tp smlm ukuran tinggi rahim sy 34cm jer sdgkn sy dh 37w. Ada tak yg sama mcm sy ? Then nurse ckp baby pun dh engage. Last korang scan baby masa kandungan brp weeks n berat baby brp kilo yer ? Terima kasih mommies sudi share. #firstbaby #firstmom #ingintahu

2 Balas

haritu Dr ada cakap kedudukan rahim akan menurun bila kandungan kita dah masuk 36w sbg persediaan utk baby keluar. so logik jela kalau ukuran rahim puan 34cm di usia 37w

12mo ago

Ohh faham, cuma dia jd risau tu sbb sampai 3 org nurse tlg cek n double confirm ukuran tu. Siap refer doc. Pastu ckp next week dtg diorg akan tgk balik n if still sama mybe kena refer hosp. Tp mmg nurse cek baby dh engage dh kepala dia. Sy pulak tak sihat mggu lepas sampai berat turun hampir 1kg dlm masa 5 hari jer.

Normal sis sy plk 35w3d tinggi rhin 33cm adoii agak risau kang branak awl

12mo ago

Kalau beza 1-3cm nurse ckp still normal. Jgn risau okay. Sy pun masa 36weeks ukuran 34cm jer. Sampai skrg 37w pun 34cm. Tp bila scan baby okay jer. Berat baby pun normal. Air ketuban pun semua okay. Alhamdulillah.