Mengandung

Hai ibu2 semua..saya nak tanya..selamat ka kalau termengandung lagi selepas baru 3bulan beranak??..sebab saya baru beranak 3bulan lepas..dan saya dah disahkan mengandung lagi anak kedua...saya dan suami tak ambil apa2 langkah pencegahan mengandung..sebab itu saya boleh termengandung lagi..adakah selamat kalau mengandung lagi??..apa patut saya buat??..saya belum bagi tahu dekat suami yang saya mengandung lagi..tolong saya ibu2 semua..terima kasih yang sudi menjawab soalan saya..

22 Balas

risiko tu lebih tinggi dari biasa, tapi majoritinya selamat sampai bersalin. sis cepat2 buka buku, sebab pregnancy jarak dekat ni doktor/nurse akan nak pantau lebih ketat. inshaAllah kheyr. doa banyak2. sis pun perlu jaga badan lebih dari orang pregnant biasa. selalunya pregnant jarak dekat ni nanti sakit2 badannya etc lebih teruk. jadi bila2 boleh, rajinkan exercise untuk bina kekuatan otot. kalau sis menyusu, supplement jangan tinggal, especially kalsium, magnesium dan zinc. btw betul apa yg ibu2 lain tegurkan, bukan "ter"mengandung, sebab memang tak ambil langkah berjaga2. jadi please jangan consider anak tu accident, kesian kat dia. memang sis & suami yg decide nakkan anak tu. jadi jaga sebaiknya ya. inshaAllah moga Allah jaga 🌹

sila rujuk pakar perubatan. doc je boleh menilai tahap kesihatan amd consult apa yg u patut buat utk next pregnancy. masa jumpa doc boleh tanya risiko2 yg u hadapi. and mengandung jarak yg sgt2 dekat ni i rasa u pun tahu la kan apa u kena hadap dari segi emosi dam mental u. bagi saya memang la mengandung rezeki but banyak yg kita perlu pertimbangkan sebelum kita bersedia utk ada anak or tambah anak since tanggungjawab pun besar and bukan mudah nak besarkan anak. tapi nak cakap lebih2 pun tak boleh sebab ni keluarga sis. ada je org yg tak kisah beranak dekat2 sbb husband mampu and sama2 commit jaga anak. dari segi kesihatan sila rujuk doctor sis. semoga dipermudahkan ❤️

Takda istilah termengandung based on apa yg sis cerita ni. Bila tak ambil apa2 langkah pencegahan tu namanya sengaja nk mengandung. Kalau csec confirm kena marah dgn nurse & doctor. Kalau normal takda masalah & selamat (if sis bukan high risk pregnancy). cuma nanti sis & husband penat double. Anak skrg pun berpotensi tak dpt full attention bila adik dah keluar. Apa patut awak buat? Buat mcm apa yg awak buat masa first pregnancy ; jaga kesihatan & buka buku pink sebelum 12w. Consult doctor bab penyusuan anak skrg okay or tak nk continue df sebab dah pregnant lagi

Jaga kesihatan dan pemakanan, buka buku pink. Teruskan penyusuan dan penjagaan anak pertama. Minta bantuan keluarga. Physically and emotionally support. Tambahkan tenaga ibu utk teruskan perjuangan menjaga anak pertama, beri kasih syg yg cukup dan sbgnya. Jaga emosi. Happy selalu, positif, ceria, sentiasa ingat Allah Hire orang gaji kalau ada extra duit. Consult dgn doktor, kaunseling, dan bykkan menuntut ilmu dgn membaca atau menghadiri kelas2 parenting skill, emotional management, time management, ect.. Baca zikir fatimah utk ringankan kelelahan menguruskan rumahtangga

Mana ada istilah termengandung. Lucu di situ. Dah tak ambil apa2 langkah semasa bersama suami, tentulah ada 2 akibatnya; mengandung atau tidak mengandung. Hamil dgn jarak dekat dgn bersalin ada risikonya. Risiko mental, fizikal. Persediaan menghadapi ujian kehamilan, menerima newborn dengan toddler yg sedang membesar, kewangan parents, kasih sayang, masa, kesihatan ,semualah. Kena reda dan bersedia dari awal . Segera buka buku pink untuk pantauan awal sbb risiko hamil. Mudahan puan sekeluarga baik shj. Jaga diri. jaga sihat

mommy kalau kami cakap jgn terasa hati nah. tapi sungguh ni kalau dah tak pakai sebarang protection mmg high chance la nk pregnant mommy. ni kalau mak kami dia mesti kata ni bukan ter ni cari pasai 🤣 btw mommy kalau tanya selamat ke tak u kena la tanya doctor sbb doctor akan nilai tahap kesihatan u based on ur pregnancy history sis. sbb kami pun tak tau sis ni czer ke,gdm ke or any masalah2 lain. bgtahu je laki sis pastu p klinik checkup.

takda istilah termengandung ya.. klau mmng tak buat double triple protection.. klau betul niat nk merancang wajib!! ada ilmu!!! laki bini tolong beringat Dan bagi kerjasama!!! dh lekat ni terima jela.. tanggung sendiri.. lps beranak nt tolonglah ambil perancang..

sis bsalin normal or csec sblm ni? klu normal i think ok lg. cuma klu csec tu no comment la. plus ni bukan kes "ter" sis..ini kes dua2 nak sbb both of u xpkai protection. tmbh2 lps bsalin sng lekat apa2 pun consult dgn dktr. sbb jarak terlalu dekat.

tak apa. Janji sihat. apa2pun teruskan cek up kat klinik. Ikut nasihat doktor. Abaikan kalau misi bising/marah. Kita kena jaga mental fizikal kita. plus nak jaga anas first lagi. nnt emosi x tentu waktu pregnant risau kandungan serta anak first

Tahniah. Benda dah jadi, bincang dengan suami dan sila ke klinik berdekatan untuk dapatkan nasihat dari Dr. Lain kali perlu beringat bila bersama dengan pasangan tanpa sebarang alat perancang kehamilan tapi belum hendakkan zuriat. :)