Saya ada soalan untuk ibu2 semua..saya harap ibu2 semua sudi menjawab soalan saya ni..

Saya sekarang ni tengah mengandung anak 1st...suami selalu dok ajak berhubungan intim..saya kadang2 terpaksa tolak ajakan suami sebab saya risau tentang kandungan saya ni..takut terjadi apa2 dkt kandungan saya ni.. Ibu2 semua adakah selamat untuk berhubungan intim dngn suami??kalau selamat untuk berhubungan intim dngn suami..posisi hubungan intim apa yg selamat untuk tengah sarat mengandung ni??maaf kalau soalan saya ni agak lucah..saya minta maaf ya..saya cuma nak tahu..belum ada berpengalaman lagi..

23 Balas

boleh bersama tpi jgn extrem sngt... klau mcm sy dh start dpt tahu sy pregnant, sy bgithu suami yg bdn sy x kuat... klau nk bersma pon sebulan skli je, wlaupon nafsu sy bergelora nk bersma tpi sy tahan jgk sbb badan sy x mampu hadap.. so suami sy pon faham keadaan sy, dia pon risau klau jdi ap ii kt sy dgn baby.. klau awak rasa selesa utk bersama boleh je bt tpi kne hati ii lh yea

hubungan intim tidak terhad utk wanita hamil. Hanya elakkan jika berlaku pendarahan shj. Mana2 posisi yg puan rasa selesa tiada masalah. biasanya posisi isteri di atas, d*ggy atau spoon position (boleh google sdri ye)

2y ago

saya try search dkt google tengok..perut saya ni besar sis..dari biasa..kalau saya berbaring telentang saja boleh kan??sebab saya tak larat nak bergerak banyak..cepat penat..

masa mula x2 mmg tak tahu saya pregnant sbb harix2 bersama sampai laa ke 4 bulan lebih ..alhamdulillah sampai skrg masih lagi bersama awal sehingga skrg asalkan ibu sihat , jika ibu ada alahan , boleh dicadangkan bersama 5 bulan ke atas .. atau seminggu sekali main , kang tak pasalx2 nty kena pasang org ketiga .. huhuhu gurau jaa ..

berapa minggu tu sis? klau dalam trimester pertama seminggu sekali ckup laa. sbb rsau kelahiran baby pramatang sbb air mani tu induce semula jadi. klau dalam last trimester masuk 36w nk hari2 pun boleh utk cepatkan bukaan. ni salah satu usaha jaa klau nk elak induce. posisi tu sis boleh google. tp ikut keselesaan masing2.

2y ago

5bulan sis..suami saya selalu minta nak bersama..saya risau kandungan saya ni..kalau trimester kedua takdak masalah kan kalau bersama dngn suami??bab yg posisi tu..saya rasa saya lebih suka baring terlentang lagi sis..sebab perut saya besar sis..besar dari biasa..nak bergerak banyak tu tak larat sis..cepat penat,mengah..sbb tu saya lebih suka baring terlentang..

mcm sy dlu sy hri ii je ...sbb x thu preg dh msuk 8w dua bln bru thu preg tu pon sbb mual alahan smua..tpi sy mmg x ganas sbb bunting plamin msih malu hehe..boleh je wak klo stiap hri asalkan berpada pada jgn ganas ii slow ii je.. ingt dlm rahim ada org ...kang trcucuk cucuk die heheh..

2y ago

untung sis bunting pelamin..cepat mengandung..saya ni dah kahwin 3tahun baru mengandung sis..ni 1st time mengandung..jdi saya tak dak pengalaman mengandung lagi..suami selalu ajak bersama..sebab suami ada kata..saya ni lagi bertambah seksi smenjak mengandung ni..dengan perut besar..time bersama dngn suami..saya minta suami slow2..tak mau ganas2..risau baby dlm perut ni..mujur suami faham..tp tu la suami selalu minta nak bersama..kadang saya tak larat sebab perut besar..dari biasa..tu yg cepat penat,tak larat..

kalau dah masuk 2nd & 3rd trim, takda masalah nk bersama. 1st trim pun boleh je nk bersama cuma ikut badan, mana2 trimester pun kena perhati & berjaga2 dgn spotting/bleeding. bila ada, terus ke emergency. posisi mana sesuai tu ikut keselesaan bersama awk & suami. boleh explore & cuba dulu.

2y ago

kalau posisi saya berbaring terlentang tu agak2 sis selamat tak sis??sebab perut saya ni besar dari biasa..kalau banyak bergerak..saya jadi cepat penat..

sy pun risau juga tpi sy ada tengok sorang doc explain berkenaan hubungan intim semasa hamil..bergantung kpda kesihatan mommy juga katanya..better consult dgn doc masing2..then, klau xda apa2 masalah,boleh je berhubungan tpi kena hati2 la..x boleh agresif

dia ikut orang juga sis. tapi banyak doctor rak halang bersama masa pregnant. saya masa 8weeks bleeding sikit. tapi alhamdulillah tak ada apa2. lepastu bersama macam biasa. cuma seminggu tu 2 3 kali sahaja. and cakap awal2 dekat suami jangan ganas2 and jangan tindih perut.

2y ago

sis time 8week sis bleeding??sakit tak sis??..kiranya bergantung pada kita la kan??..suami selalu ajak bersama..saya kadang ikut kan je kadang saya tolak baik2..sbb risau dekat kandungan saya ni..dngn perut besar ni..ya sis..saya ada la cakap dekat suami jangan ganas2 dan jangan tekan perut..slow2 je..kdng tu risau kalau suami terganas atau tertekan perut saya ni..

Tak ada masalah pun kalau nak buat. Jgn ganas2. Sy dr awal usia kandungan mmg tak pantang apa2 selagi kondisi kesihatan sy baik. Kalau lepas buat hubungan awak rasa sakit atau ada keluar darah cepat2 ke hospital/klinik. Utk posisi rasanya semua boleh asal selesa.

2y ago

saya faham..bab posisi tu..saya rasa saya lebih suka berbaring terlentang lg sis..sebab perut saya besar sis dari biasa..saya cepat penat kalau banyak bergerak..

sy trimester pertama time tu 7weeks.. berhubungan intim dgn suami, tiba2 bleeding selepas selesai.. lpstu sy jd risau nk berhubungan intim. tp suami nak.. jd sy minta suami utk jgn trlalu over.. perlahan2 shj.. alhmdulillah xde bleeding dh