Maaf menganggu ibu2 semua..saya nak tanya..saya sekrang ini tengah mengandung 6bulan..

Boleh ka saya dan suami bersama ketika saya tengah mengandung ini??saya tanya sebab saya baru 1st time mengandung..belum ada pengalaman mengandung lagi..saya harap ibu2 semua sudi mengjawab soalan saya..

7 Balas

blh tp posisi mesti berhati dan jgn terlalu kasar mesti berjaga jaga jika ada pendarahan segera jumpa doctor. Jgn kerap tp bila bersama itu perlu berhati hati dgn keselesaan bersama especially wanita preggy, dan mk sure tak kasar smp blh menyakitkan

2y ago

saya dah search dah yang sis kata tadi tu..saya dah tahu dah..terima kasih banyak2 sis sebab sudi bantu jawab soalan saya..kurang la kerisauan saya sekarang ini..terima kasih ya sis.m

Dah 6 bulan ni, sis ada scan tak? Doc ada bgthu plasenta/uri normal?... Boleh utk bersama, tp ibu yg urinya di bawah x digalakkan sbb nnt berlaku pendarahan.

2y ago

Bersama mse pregnant dah kene behave... Xde ganas2 lg dah, slow motion shj, baik isteri mahupun suami dua2 kne adjust posisi masa bersama supaya baby x shake sgt. InsyaAllah selamat.. Sy juga 1st pregnancy ni after 6years married. Dari sebelum tahu sy sedang hamil mmg kerap bersama.. Sampailah sy pregnant 6 bulan ni pun masih amalkan kebiasaan bersama hampir setiap hari. Klu sis takut2, boleh cuba slow2 dlu. Klu berlaku pendarahan mmg kne stop ya. Should be bersama x memudaratkan kecuali mmg ada kes2 mcm plasenta previa, dll tu.. Semoga dipermudahkan urusan.

boleh, cuma posisi bersama kena ubah la untuk kesesuaian mommy..sbb perut pun makin besau kan, karang x dapat kepuasan pulak..huhu

2y ago

sekarang ini saya dah tahu dua posisi baru yg selamat untuk ibu mengandung selain berbaring terlentang..lagi posisi apa yg selamat untuk ibu mengandung ni??banyak lgi saya kena berlajar ni dn bertanya ni..

Boleh je sis. Tapi kalau ada masalah dengan kandungan lebih baik elakkan dulu dan tanya pda doc untuk keterangan lanjut

sy ade tnya nurse sblm ni..1st trimester xdigalakkan..lepas 19 minggu baru boleh...bg janin kuat dulu.

blh je wak xde mslh pn..tp kalau y jns ade mslh rse sakit ke..kuar darah tu y tu kne elakkan

2y ago

saya aritu check..doc kata takdak apa2 masalah..saya cuma takut terjadi apa2 dekat baby saya saja..kadang tu saya tolak secara baik la..mujur suami faham..kadang tu saya bg jugak suami bersama saya..tapi saya minta suami buat secara perlahan lahan..jngn kasar2..risau baby dlm kandungan ja..

Boleh ajaaaaa momy 💃🏼💃🏼 jgn anash anash je . Sian baby pening kt dlm tu 🤪🤪

2y ago

In Shaa Allah tak ada apa apa. Tpi kalau ada apa2 spotting ke apa terus pg hospital jgn tunggu2