Cuma bertanya

Hai ibu² semua,nak tanya ni ..saya ada kawan yg bakal melahirkan anak luar nikah ..dia belom nikah lagi ..so boleh ke dia buat surat beranak ?dia buat buku pink pon kat hospital swasta sebab kalau dia buat kat hoapital kerajaan,nurse akan mnta kad nikah atau sijil nikah ..

41 Balas

Hai sis, sy jawab dr pengalaman ya, maaf jika t'salah. Buku pink hanya ada di klinik gov shj, swasta xsama. Nnt JPN akan minta yg gov punya (ori & copy) dr page t'tentu. Boleh shj ke klinik gov, ceritakan perkara sebenar, in shaa Allah tiada masalah. Cuma jika bawah umur akan jd kes polis. Boleh je nk dptkan surat beranak utk baby, cuma tiada nama pd colum waris/bapa. Harap m'bantu, jika ada p'tanyaan boleh ja tny pd sy, tq. 😉

4y ago

Maaf sis saya tnye...klau bawah umur tapi ade family atau penjaga polis akan amik tindak kan jugak ke