Cuma bertanya

Hai ibu² semua,nak tanya ni ..saya ada kawan yg bakal melahirkan anak luar nikah ..dia belom nikah lagi ..so boleh ke dia buat surat beranak ?dia buat buku pink pon kat hospital swasta sebab kalau dia buat kat hoapital kerajaan,nurse akan mnta kad nikah atau sijil nikah ..

41 Balas

Sy takde surat nikah sbb suami org seberang, boleh je buat buku pink kat kk.. Data suami kosong la, yg ada maklumat sy je.. Sebelum nurse minta kad nikah, sy dah explain awal2, sy takde surat nikah.. So benda tak jadi complicated.. Nurse just cakap, tp nanti anak tak boleh ber bin/binti suami tau.. And tu mmg sy aware.. Sokeyy la, yg penting anak ada dokumen.. Hal nasab belakang hari tu, sendiri mau aware la sis, sy tau sy nikah sah dgn suami, berwalikan ayah sy & sy tahu taraf anak sy kemudian nnti.. Kalau perlu dia dinikahkan berwali kan hakim/raja hanya kerana dalam dokumen sijil lahir anak tidak sah taraf, sy sendiri akan nikahkan semula dia berwalikan suami sy, sbb sy tau taraf nya ☺️ Dan sy nak pernikahannya kelak sah disisi agama bukan semata2 sah disisi undang2..