Tips prep makanan

Hai ibu2.. saya bru trimester pertama dan mcm biasalah mabuk mual loya pening mesti wajib kita melalui dia fasa ni kan... Saya plk,waktu siang mmg lembik,loya pening menyerang..tapi bila malam saya rasa segar,bertenaga..so sye fikir nk buat prep makanan mlm ni utk esok.. saya pernah buat benda ni tp yelah pembawakan ni buatkan sye rasa lauk semalam yg sye masak dan panaskan jadi tak sedap..so sye igt nk simpan nasi je la..tp peti ais saya ni peti ais lama..yg jenis ais bole menebal tu yg kena cuci atleast 2minggu sekali bila ice kt bhgn frozen tu menebal.. bila sye simpan nasi kt bhgn bwh(bkn frozen) esok paginya tu nasi saya mesti berair.. dia jadi loya nk panaskan sbb berair..bila dipanaskan nasi tu,air tu still ada kalau sye sengetkan periuk.. So sye nk tnye mcm mne eh nk simpan nasi dlm peti ais?? 😅

3 Balas

Sepatutnya takkan berair bila simpan dalam bahagian chiller. Awak sejukkan dulu nasi sebelum simpan kan? Setakat ni saya simpan nasi masak yang dah sejuk, tak pernah lagi berair. Bila saya panaskan balik dalam rice cooker, saya tambah air sikit sebab tekstur dah jadi kering. Ataupun awak masak lauk banyak pastu bekukan by portion. Setakat ni saya buat rasanya maintain lagi bila panaskan semula.

sis, nasi xperlu simpan dlm peti 😅. panaskan je and biar je semalaman suhu bilik. sye selalu buat mcm tu, ptg2 panaskan nasi yg dh masak tgahari tu tahan smpai esok pgi elok je xdek basi.

4w ago

x boleh sis...prnh biar suhu bilik,lap wap kt tutup periuk tu ,esoknya basi jgk