Keluar keputihan

Hai ibu2. Normal tak kalau pregnant keluar keputihan berketul2. Terutamanya time bersama. Tapi xbanyak dan xgatal. Cuma saya xselesa.

7 Balas

Sy pun sama. Keputihan samada putih, kuning sikit, kdang mcm kehijauan sikit. Tiap kali checkup bgytau je misi. Kdang diorang ambik sample. Mcm sy mmg akan bgytau wlaupun misi akan ckap “normal tu” and dorang pun tkde buat apape susulan atau ambik sample. Siap record sesenyap lgi misi tu ckp “biasa tu, klau teruk bgytau”, “masih normal lagi tu”. Ada misi ckap bila bersama tuh, slpsnye cuba kencing wlaupun tak boleh. Nak bagi bersih. Pastuh cuci bersih2. Andaikata gatal2 atau tukar warna, dh inform kerajaan dia masih buat taktau, prgi je swasta. Swasta confirm akan take action.

Ada yang ckp normal, ada yg ckp tak normal .Saya dari awal pregnancy ada keputihan berketul dan dari awal saya dah maklum dgn nurse, mula mula tak gatal tapi lama lama gatal. Paling ketara time awal pagi mmg bnyak keputihan berketul ketul. Masa 22week saya bagitau nurse yang keputihan saya makin teruk dan saya tak selesa terus nurse bagitau doc then doc ambil sampel n bagi ubat candid ni Alhamdulillah keputihan berketul tu dah takda dah

Masa preggy, keputihan akan meningkat disebabkan hormon. Itu normal. Cuma kalau keputihan tu bertukar warna, bau dan kepekatan sampai mengganggu blh dh bg tau misi/doc kat kk yg awk follow up tu.. mungkin dorg akn ambil sample hvs utk detect ada gbs ke x..

Keputihan masa hamil normal. Tapi kalau kerap, warna selain dari warna putih tu, banyak dan berbau kena inform nurse masa checkup. Nanti dia amik sempel keputihan tu.

keputihan biasa normal. tp kalau berketul, berbau, berwarna mmg kena bgtahu nurse/doktor. salah satu ciri tu dah ada pun kena bgtahu. nanti dorang ambil sampel.

better awak refer doctor. atleast doctor boleh check utk awak. samaada keputihan tu normal atau tak

jangkitan klu trbiar akan smngkin teruk..rawatla sblum teruk ya puan