Temu janji vaksinasi masa hamil

Hai ibu2 nak tanya...boleh ka sya ambil vaksinasi dos penggalak nnti 23 haribulan ini nnti..sya skrng 10w1day..ada kesan sampigan tak??

17 Balas

Sy ambil booster pada 21w, skrg dah 35w.. Xde masalah lain, cuma keesokkan hari tu rasa letih je, Lepas tu Xde apa dah.. bulan 3 baru ni, sy kena ve c19, Xde heavy simptom.. cuma demam Sakit tekak. tu pun sehari je n tak ada post c19.. mungkin berkat vaccine.. minta nasihat doc ye..

sy pernah dapat 3 kali tarikh utk vaksin dos penggalak.. dan 3 3 tu sy postpone.. pastu tanya doc, boleh tak amik lepas bersalin? and doc said, yes boleh.. try puan discuss dulu dgn doc puan di klinik..

better dapatkan nasihat dr sbb xsemua dr sokong dos penggalak ni.. nanti apa2 jadi kat baby kita, bukan diorang nak tanggungjawab.. pernah sekali tu, dr ckp, "takde yg paksa pun awk ambil booster"

sy bnyk kali cancel kan booster masa masih bawah 12 week. doc bgthu 14week ke atas blh amek. skrg ni sy dh masuk 21week. so my appointment booster rabu next week. misi yg uruskan. amek di kk shja

sya ada temujanji lpas disahkan positif covid haritu..pregnant 27 weeks tp sya tk pigi..sbp sya takut ada effect dgn baby..smpai skg 33w suda sy tk p lagi

sy 26w cucuk dos penggalak atas nasihat doktor pakar bulan feb. Alhamdulillah, xde kesan sampingan apa2 smpai skrg ni 31w..

sy pun x ambik lagi dos penggalak. tp masa pergi buat buku pink, nurse suruh pergi ambik juga. masa tu sy dalam 10w.

Saya tak amek booster walaupon da dpt tarikh sbb rasa diri tk kuat. Tp doc kata takde pape. Trpulang masing2

utk vaksin/booster bagi ibu mengandung adalah dlm tempoh 14w-33w shj. sebelum/selepas itu tidak digalakkan

ikut saranan kkm, 14 minggu ke atas. kalau beritahu dr di ppv, dia akan minta puan postpone juga