Dos penggalak

Nak tanya, saya hamil 9minggu. Boleh ke saya ambik dos penggalak? Ada sapa sapa yang hamil yang dah ambik dos penggalak?

29 Balas

Better 14week ke atas. Saya dah amik booster masa 22week. Alhamdulillah semua baik2 shaja. Slps trima booster, Allah uji positif covid. Maha Besar Allah, hari ke 3 badan sihat dan effect covid tak seteruk mana. Hanya lesu badan sikit. Mula2 takut juga nak amik booster, tp kita istikharahla minta petunjuk dan perlindungan dari Allah jua. Syukur Allah prmudah sgalanya. Segala milik Allah jua. Baby dan kita.😊

saya dah 21 minggu, ambil booster minggu ke 15. sebelum ambil sy refer doktor kk dan juga pegawai kesihatan dekat PPV terlebih dahulu. Pengambilan booster mmg sgt digalakkan pada ibu mengandung.. sbb kalau ibu mengandung terkena covid (nauzubillahiminzalik) ,komplikasi sangat teruk dan membahayakan baby. so far saya allhamdulillah sihat dan baby pun membesar dengan baik.

Assalamualaikum, saya dapat dos penggalak masa week 19. Dapat di klinik swasta masa buat scan details baby. Kebetulan ada lebih dos dekat klinik tu. Jadi saya terus ambil. Alhamdulillah xde apa2 side effects selepas ambil dos penggalak.

percayalah pada sistem imun kurniaan Allah Maha Kuasa, bukan pd bahan yg masih dlm kajian, dan segala risiko ditanggung sendiri. org dewasa pun kesan teruk, jgn perjudikan nyawa anak sendiri.

2y ago

tiada paksaan utk ccuk.. xperlu takut dgn manusia. kita tolak krn kita faham risiko. bukan ikut majoriti..

saya ambik booster masa mengandung 13 weeks, sebelum tu dah tanya doc kk ok ke x, n doc kata mmg digalakkan utk ibu mengandung, tapi mybe utk puan kena tggu sampai kandungan 3bulan kalo tak silap saya🤗

sis sy pon doc suruh cucuk dos penggalak skrg dah 26 week. risau lah ok ke x ye, mgu dpn spttnya cucuk dos penggalak tu , masa dos prtama n second belum mengandung lg masa tu so x de la risau

Saya dah refer dr dkt kk. dia suruh tggu at least 12 week ke atas. Dr dkt kk mmg suruh ambil booster sbb dia ckp komplikasi covid ibu mengandung lagi teruk.

2y ago

saya 9 Minggu da lengkap boaster . lepas lengkap boaster baru dapat tahu saya pregnant . Alhamdulillah semua nya baik baik saja 😇 doakan yg baik baik ja ....

sy dah cucuk booster masa 14weeks... Alhamdulilah ok xdak apa² wlpn risau awalnya...tp bila sy tnya doc dia ckp blh cucuk....sis blh refer doc...

Saya waktu kandungan 15 weeks dah ambil booster. Alhamdulillah okay.. cuma tangan lenguh, dari leher sampai pinggang. Pfizer kuat sikit effects dia 😂

rasanya better awk refer dr daripada tanya pdapat dari kami yg kurang pandai bab perubatan ni. kang salah info, naya sis

3y ago

Ye mommy. Betul. Better tanya Dr ☺️