Vaksinasi

Nak tanya, ada tak ibu mengandung yg dah ambil booster? Okay tak? Risau sebenarnya nak ambil.#pleasehelp

24 Balas

Boleh je amik sis.. tapi terpulang kat badan kite boleh terima ke tak.. kalau was was.. better x payah lagi.. hold dulu.. mcm sy.. sy hold dulu.. mmg org ckp dah boleh.. tp sy ni nk dpt ank 6 tahun baru dapat merasa.. jdi kalau blh xnak amik risiko tu.. xmintak yg xbaik tapi hold dulu.. as long as ada 2 dose okey dah kot.. lepas beranak amikla booster.. doc ngan misi kat kk pun xde la nk pakse.. xde plk nk push.. aritu je penah tny tu pun swasta.. kk xpenah lg la nk suruh amik.. dia pun paham kotnye.. ape2 pun pikir masak2.. jgn menyesal..

2y ago

kan... org yg paham2 je akan paham.. org yg kate better amik tu xpaham.. xboleh samakan badan sendiri dengan yg lain.. kalau was2 jgn diambil lg.. kalau ready.. sedia tanggung boleh amik.. sbb doc pun bgtau.. hak masing2.. dia just kate boleh amik pastu sarankan amik je.. keputusan sendiri.. sy kalau ikut dos1&2 xde effect ape pun selain mengantuk.. penat sikit.. mcm nk demam tp xdemam pun.. cume booster ni kan effect lain.. mgkin ok jgk.. tp biarla xnk amik risiko.. hold sikit je lg.. berkorban la sikit xke mana2 yg ramai org.. mall ke ape.. untuk anak jgk..

alhamdulillah sy dh terima booster.. masa tu kandungan 30weeks dh.. janji awak cukup rehat mlm hari, minum air masak byk..pakai baju bersesuaian nk ambil booster. mmg akan ada efek kt lengan lepas injek tu.. sy 3 hari x dpt nk angkat lengan tinggi², demam dan lemas je, balik lps booster tu rehat dlu... standby panadol je incase x thn sakit.

Saya ambil booster Pfizer 7 Jan haritu. Masa tu kandungan 18 minggu. Alhamdulillah tak ada apa apa side effect selain lenguh kat tempat injection. 13 Feb haritu saya positif covid. Symptoms yang ada cuma sakit tekak, selsema and batuk sahaja. Tu pun untuk 3 hari pertama, hari ke 4 positif saya dah sihat macam biasa, alhamdulillah.

Alhamdulillah dah ambil isnin lepas, kandungan 20minggu. Tanya 3 docter, semua cakap suruh ambil yang cakap tak payah ambil tu mommy yang takut docter cakap. Kita ikhtiar yang terbaik, insyaAllah semua okay kita berserah pada Allah swt. 😊 docter pun cakap kalau rasa demam pening ambil panadol.

saya ambil masa 4w,xtau pun pregnant masa tu.. sebelum pergi cucuk mkn panadol actifast 2biji, lps cucuk mkn actifast 2biji, lps tu tidurr jee.. tidur tu biar mengiring ke sebelah yg kena cucuk, masa tu dia xrasa sakit .. lps bangun tidur, semua okay, demam tak, sakit lengan pun tak..

2y ago

sama sis. sy dlm 5 weeks mcm tu x tau diri preg time ambik booster pfizer. shari lps booster ok tp dlm 2 3 hr sy dh demam teruk n badan semua sakit smpai sakit tengkuk. last² risau knapa badan sakit mcm tu x pernah² lg. last² instinct rsa mcm preggy sbb period dh lmbat skali pt mmg betul double line. keesokkn hr jumpa doktr scan mmg ada baby dlm tu. misi swasta cakap "hrp baby ok la sbb baru ambik booster kan. booster mmg panas takut ada effect" tu yg buat sy takut. then minggu k 8 buka buku kat kk tnya dgn misi psl effect booster kat baby tp misi kk cakap tak apa². ok ja booster kalau dh preggy. jgn risau.. tp sy mmg tiada alahan mual². makin kuat makan😆 hrp baby sihat² jak..

Br ambik semalam, nekad bethol 😬. Sbb sy vaksin Sinovac. Lepastu tgk bnyk komen2 positif kata ok je efek. Dan saya fikir nnt lps beranak luka sana sakit sini takpelah sy ambil dlu 😅. X demm or pening tp bangun pagi ni lengan yg cucuk tu phew denyuttt. Baby ok tendang2 mcm biasa, 22w

2y ago

kalau dh kena covid kirenye dh ade imuniti y tbina scra smulajdi...kalau ikutkn dh xperlu vaksin untuk smntra waktu..skurg2nya 2-3bln

Saya tak vaksin even dua doa sebelum beranak, lepas beranak pun saya tak ambil lagi, sebab saya masih menyusukan, mmg ramai kata okay, tapi kat kawan saya jadi lain. So saya taknak ambil risiko, just sentiasa berjaga

Tak ambil, risau baby affected kalau covid positif. Ambil, risau baby affected by vaccine. Jadi mummy memang susah. Akhirnya, saya ambil juga pada minggu 14.

2y ago

saya pun dah 14 minggu.

saya dah ambil booster. masatu msuk trimister 3 x silap. semuanya okey. tp apapun kena tanya dgn doktor dlu yg slalu check kita jga ya mommy 🥰