perasaan kamu?

Hai ibu2. Apa perasaan korang jika bayi kamu kena komen bukan2. Cthnya, hitam la, tak comel la, tak ikut muka ibu/bapa lah. Dan yg lagi teruk belum membesar dah ckp bukan2 mesti perangai buruk mcm pacik nya atau ayhnya dan apa2 sajalah yg buruk. Apa tindakan korang yg baru melahirkan bayi tuh kena ckp2 begitu? Hmmm.

70 Balas

sy dlu mse skola sy la paling gelap antra kwn2 prmpuan yg lain kecuali kwn india la . mksd sy kwn2 melayu mejoriti semua lg putih dri sy . kdg nk brgmbr tu malu je sbb gelap dri kwn2 . sy ikot kulit ayh sy . itam manis sikit ayh sy . mak putih kuning langsat . tpi bila da xskola xd plak nmpk gelap mcm dlu . ok je kulit warne putih kuning langsat macm mak . cume mak sy nmpk lg cerah sikit dri sy . tpi mse kecik2 makcik2 sy paling syg sy . kakak sepupu pon mcm tu . sy da kahwen . suami xla putih . biase2 je wrne kulit dy ala ala mcm sy juga cume biase la org laki kerja kuat ni kulit jdi gelap sgt . ank 3org . dua kulit putih melepak je . sorg je ikot kulit sy . dlu ank yg xputih tu pon org kata gelap2 . bila da besa ni cerah je dh dia wlau pn xsecerahlg dua ank tu . wlau pon mcm tu dy la yg idung paling mNcung . dy la yg mata paling besa . org tngok pon geram je dgn mata dy tu bulat besa biji mata dy . Alhamdulillah lain lain ank af keistimewaan dy awk . just abai kn je kata org yg suke ckp mengarut tu .

jgn amik hati... abaikan. kalau kite amik port lagi laaa jiwa xtenang.. ingat 1 perkataan org tu kate ke ank kite, 4 kali perkataan tu berbalik padanya. doa yg baik2... anak sye kene cop cam beruk sebb banyak bulu roma n gelap dikatakan hitam.. sye senyum n kate xpew laa hitam2 nie bgus xcepat kotor... gelaklah semua org. sye xnk suasana tegang n jdi gaduh besar... cume mampu nati kau ade cucu biar camnie gak nati haaaa

Sis jagala kesihatan n baby je... Abaikan je ape yg org luar nak kata ape... Jangan mudah melatah... Anak kita didikan kita, doa kita usaha kita.. Biar mcm mana pon... Yg baik kita amik jika kritikan itu positif... Yg negatif just buang... Kadang2 sengaja nak duga emosi kita je tu... Tenang je n amik positif... Doa yg baik2.. Semoga Allah bg hidayah pd org tersebut... Aamiinn. Tc sis

Maki dalam hati... Hahhaha, geram je, slalu kena, ada masa jawab balik, ada masa maki je dalam hati, macam la ank dorang tu helok sangat.. Anak sy masa lahir memang putih, da besar sikit makin gelap ikut kulit saya, ayah nya memang putih.. Lepastu ade anak akak baru lahir memang putih, dan2 la nak update status putih nya kulit, yg laen2 pon sebok nak bandingkan kulit anak sy ngn anak akak, rasa menyampah..

Mse baru lahir, anak sy pn org mngata, pdhl die ikot kulit sy mse kecik..hehehe.. Mmg mcm mcm org ckp tp sy terima jew.. Alhamdulillah bile besa sikit, anak sy rajin minum air masak.. Sikit sikit die cerah, kulit pn xsensitif mcm budak yg bkulit putih.. Sy pn rajin bg die pakai cantik cantik, skunk die itam manis, tp lawa dri anak org yg mngata die 😆😆

sy ad baby kcik skrg umur 8bln..ank sy memg la crah dan comel malah selalu dikatakan prempuan..sy xbgga pn sis..sbb sy tau tu pinjaman je Allah nk bg..Alhamdulillah..msalah org nk kata helok ke idok ni..sis tgk dia,jeling je..xreti lg..ambik ank wt masuk je lam bilik..sebok jee..sebaiknya kalau g mlawt ank org jaga la mult tu..

Dah jadi mak ayah ni hati kena sado..ignore je, pekak kan telinga..tp kalau dah sampai menghina2 tuh, saya akan sembur sekali lah😂 saya akan cakap, "aku yg mengandungkan dia, aku yg menahan sakit beranakan dia, ekehh! tiba2 kau pulak nak jadi Tuhan nak cakap2 pasal anak aku?" 😌

Mcm2 rase taw..even fmly in law pon kate mcm2 kt ank sy ni..senang asal dorg dtg umh je sy tros bwak msok bilik konon nk bf xnk diganggu..plus org tgh pantang kot hormat la privacy org pantang..tu pon kite tgh pantang dok potpet cne cni..bkn xske ditegur tp annoying

Sy senyum kambing je kat org tu.. Dlm hati geram jugak.. Tp lantak p la.. Anak kedua sy org kate tinted terlebih.. Sbb yg 1st putih..yg 2nd gelap.. Tp alhamdulillah makin besar makin cerah tp xla secerah abg die.. Pastu stop dah mulut2 yg ckp tu bile tgk makin cerah..

alhamdulillah je. tak guna nak balas ckp diorang. nnti kita sama juga. pikir positive je sis.. jangan layan sangat memulut onion tu . kita ada anak kita didik dgan sebaiknya. just ingat anak akan ikut kita. kita ni cermin dia. baik tingkah kita ,baiklah tingkah dia.