Sesi Tanya Pakar bersama Dr JoAnn Rajah (Pakar Pediatrik)

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Jaundice atau demam kuning! Kami pasti anda semua mempunyai pelbagai soalan dan pertanyaan mengenainya memandangkan perkara ini sering terjadi pada bayi. Dr JoAnn Rajah ialah Pakar Pediatrik yang akan aktif berinteraksi dengan anda di app. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada hari Sabtu, 1 Februari 2020 jam 3 petang. Jadi, pastikan anda bertanya apa sahaja soalan yang berkaitan dengan Jaundice atau demam kuning.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr JoAnn Rajah (Pakar Pediatrik)
96 Balas

Hi doktor.. Adakah prolong jaundice ada kaitan dengan penyakit thalasemia? Both of us mother and father positif carrier beta thalasemia? Thank u

5y ago

Antara punca prolonged jaundis adalah pemecahan sel darah merah yang berlebihan. Ini boleh disebabkan oleh darah/Rhesus bayi dan ibu yang berlainan, defiensi G6PD dan juga bentuk sel darah merah yang tidak kukuh. Thalassemia bukan satu punca untuk prolonged jaundis.

doktor saya megandung 7 weeks tapi scan beby saya ada cyst .. adakah cyst tu nanty mengecut bila beby dah besar?? saya risau tkut terganggu

5y ago

minyak zaitun boleh ke doktor kecutkan cyst

Apa langkah yang boleh diambil semasa mengandung untuk mengelakkan anak terkena jaundice?

5y ago

Jaundis sering berlaku kepada bayi. Sebanyak 50-60% bayi akan mengalami jaundis pada minggu pertama. Kebanyakan masa jaundis akan hilang dalam minggu pertama atau kedua. Ketika mengandung pastikan puan tahu kumpulan darah puan.Ini adalah kerana ibu yang mempunyai kumpulan darah O atau Rhesus negatif mempunyai bayi yang lebih cenderung mendapat kuning tinggi. Sekiranya ini anak pertama, dapatkan latihan penyusuan badan terlebih dulu. Bayi yang menyusu kerap 8-12 kali/sehari kurang mendapat jaundis kerana bilirubin (bahan berwarna kuning) mudah keluar dari badan melalui kencing atau najis.

Hai doktor, saya tengah mengandung sekarang..ada tips tak untuk mengelakkan baby jaundice semasa lahir

5y ago

Pastikan puan tahu kumpulan darah puan.Ini adalah kerana ibu yang mempunyai kumpulan darah O atau Rhesus negatif mempunyai bayi yang lebih cenderung mendapat kuning tinggi. Sekiranya ini anak pertama, dapatkan latihan penyusuan badan terlebih dulu sebelum bersalin. Bayi yang menyusu kerap 8-12 kali/sehari kurang mendapat jaundis kerana bilirubin (bahan berwarna kuning) mudah keluar dari badan melalui kencing atau najis.

Hi doc sya mengndung 37weeks perut saya skit² sudh pigi klinik kecamasan and sudh kena tahan satu mlm tpi cek.pembukaan belum ada apa

5y ago

Bila puan makin sampai ke tarik lahir, rahim akan berlatih mengeras. Bagi ibu mengandung kali pertama, agak susah untuk bezakan sakit perut biasa, Braxton hicks ataupun sakin bersalin. Biasanya rahim yang mengeras secara berterusan, tidak hilang dengan pergerakan atau tidur adalah sakit bersalin benar. Jangan risau. Kalau tak pasti, jumpa doktor.

Hai doktor ... Saya nk tanya mcm mna nak tahu baby betul2 hilang dari jaundice dan tempoh brp lama akn hilang jaundice.. ?? Tq

5y ago

Tiada cara lain melainkan penyusuan yang kerap. Tetapi sekiranya jaundis terlalu tinggi, doktor akan sarankan penggunaan phototherapi untuk cepatkan proses kuning turun. Kebanyakan masa kuning turun dalam masa 1-2 minggu.

Doktor, betul ke minum susu kambing semasa hamil blh elak bby kena demam kuning? Kalau btl, bila blh mula minum? Tq in advance doc

5y ago

Buat masa ini, tidak ada bukti kuat yang menunjukkan ibu hamil yang minum susu kambing boleh mengurangkan kuning bayi. Tapi wanita perlukan lebih banyak kalsium yang boleh didapati dari susu ketika mengandung. Pastikan puan minum susu tepung ataupun susu yang telah direneh untuk mengelakkan jangkitan kuman pada puan dan bayi.

Hai doc Anak saya 8bulan 17hari dia baru sembuh dr demam panas skg demam da ok timbul bintik merah. Adakah itu normal

5y ago

Ada kemungkinan ia jangkitan sejenis virus --> roseola infantum. Ruam itu tidak akan menganggu dan hilang dalam masa 3-5 hari.

Hai dr. Sy lahirkan baby premature 30w4days. Anak sy prolonged jaundice. Brp lama ia akan hilang? Skrg anak sy berusia 2 bulan.

5y ago

Jika semua siasatan prolonged jaundice normal, puan tidak perlu risau. Prolonged jaundice anak puan mungkin akan hilang dalam masa sebulan kerana anak puan baru corrected age 38 (baru masuk minggu ke-38 mengikut kiraan tarik lahir).

Dr nak tnya anak buah sya da sebulan da jaundis... Dan bayi ni ada penyakit HLHS... adakah tdk memudaratkan kondisi bayi?

5y ago

Ok noted Dr..