Tanya Pakar Bersama Ms. Lew Chee Quin, Pengarah Urusan Hoya Malaysia (Pakar Myopia)

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Myopia! Myopia atau nama lainnya rabun jauh adalah satu keadaan masalah mata di mana imej dekat dapat dilihat dengan jelas tetapi imej akan kabur jika dilihat pada jarak jauh. Kami pasti anda semua mempunyai pelbagai soalan dan pertanyaan mengenainya. Ms. Lew Chee Quin ialah Pengarah Urusan Hoya Malaysia (Pakar Myopia) yang akan aktif berinteraksi dengan anda di app. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Harus diigatkan, Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada MINGGU HADAPAN Khamis, 27 Februari 2020 jam 3 petang.

Tanya Pakar Bersama Ms. Lew Chee Quin, Pengarah Urusan Hoya Malaysia (Pakar Myopia)
12 Balas

Helo Ms... Sy mempunyai masalah rabun jauh, memang dah buat spek mata, tapi sy hanya memakainya sekali sekala sahaja.. Adakah ini membuat degree rabun jauh sy makin tinggi? Adakah kenyataan memakai spek mata sepanjang masa makin menambahkan rabun itu betul? Atau tak memakai spek mata boleh menyebabkan rabun makin teruk?

Masalah rabun jauh dan silau tinggi menyebabkan gngguan aktiviti seharian terutama ya bersukan... Ada tak cara boleh mengurangkan rabun jauh dan silau... Apa punca dan penyebab ya... Sy masalah kalo pakai spec pun pandai pening n sakit blkg telinga dan kepala kiri kanan... Wlupun sudah bnyk kali tukar spec... Huhu

Betul ke jika kita ada rabun baik jauh mahupun dekat, selepas bersalin akan bertambah lg power rabun tu? Dan ramai juga kawan2 sy bertanya betul ke rabun yg sgt teruk tak dibenarkan bersalin normal disebabkan akan memudaratkan lg penglihatan? Mohon pencerahan dr pn pakar..

hi Dr, saya mempunyai masalag rabun jauh tp tidak terlalu sukar untuk saya kerana ia tidak terlalu tinggi . soalan saya jika saya mengunakan contact lens yg punyai power terlalu kerap adakah power rabun jauh akan semakin meningkat ? tq Dr.

hai dokter... saya baru tukar spec baru.. pekeje kedai spec mata tu cakap ibu mengandung tidak di galakan menukar power spec takut tak serasi?? ada kah ia betul

Adakah rabun jauh menyebabkan migraine? Saya selalu migraine bila ada aktiviti outdoor atau bila kena mengadap presentation for 1,2 hours

My sister rabun jauh dengan power 5++ utk sebelah mata, then after deliver ank ke 3, terus tak pakai spec.. macam mana boleh berlaku ye?

Apa yg patut sy buat kena cek kecing Manis apa X sebab kelinik kerajan cakap X payah gula 6.7 selepas Dan sebelum minum air gula

Sy gikelinik suwasta suruh ambil darah Ka kelinik kerajan dia cakap setabil gula Tu kndungan sy 30 week patut ambil ke apa X payah

5y ago

Sori sis... Ni skrg ttg rabun jauh☺️ Myopia

Kalau rabun jauh slps bersalin mmg akan kekal ke? Sbb sebelum ni sy tak rabun..now kdg2 kena pakai spek..