Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Sylvia Lim, Doktor Gigi & Pakar Laktasi

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini, anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Laktasi atau Kesihatan Gigi Anak dan Bayi kepada salah seorang Ahli Pakar kami. Dr. Sylvia Lim merupakan Doktor Gigi dan Perunding Laktasi yang akan aktif berinteraksi dengan anda di aplikasi. Tujukan soalan anda kepada Ahli Pakar kami di ruangan komen di bawah. Pakar kami akan menjawab semua soalan anda pada hari Rabu 15 April 2020, pada jam 8 sehingga 9 malam. Pastikan soalan hanya berkaitan dengan Laktasi & Kesihatan Gigi Anak & Bayi . Soalan yang tidak berkenaan akan dibuang dan pertanyaan selepas waktu yang ditetapkan berkemungkinan besar tidak akan dijawab.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Sylvia Lim, Doktor Gigi & Pakar Laktasi
56 Balas

Bayi saya berusia 7 bulan dan telah tumbuh 2 gigi di bawah. 1) Bila perlu bawa dia untuk buat pemeriksaan gigi? 2) Bermula usia berapa anak boleh guna ubat gigi? 3) Ada pemakanan ibu mempengaruhi penghasilan susu yang berkualiti untuk bayi? Sebab sejak bayi saya berusia 4 bulan, berat badannya agak statik dan naik sedikit tetapi masih dalam graf putih. Terima kasih

4y ago

Hi Siti. 1) pemeriksaan gigi boleh bermula bila gigi pertama tumbuh. Iaitu seawal 4-6bulan. 2) selepas baby jumpa doctor gigi, dr akan check sama ada baby ada lubang gigi atau masalah gigi yang lain. Selepas itu dr akan cadangkan ubat gigi yang sesuai. Kalau baby gigi berlubang, ubat gigi yang berkandungan fluorida akan dicadangkan. 3) Sebagai seorang kaunselor menyusu, saya tidak galakan pengguna susu formula,sebab susu ibu adalah paling bagus dan sempurna dengan nutrisi yang mencukupi mengikut keperluan anak anda. Saya menggalakkan siti terus menyusu sampai anak berumur 2. Terima Kasih dan harap saya sudah jawab soalan anda ❤️

hai Dr! bayi saya 8 bulan. 1. adakah terdapat cara tertentu untuk mencuci dalam mulut bayi? 2. benarkah jika kita selalu mencuci dalam mulut bayi, bayi akan mudah makan pelbagai tekstur makanan? 3. bolehkah saya mencuci dalam mulut bayi menggunakan jari yang dibalut tuala? 4. umur berapakah ibu patut mulakan mencuci dalam mulut bayi?

4y ago

terima kasih doktor 💚

Hi doctor, saya nak tanya anak sy bru 4 tahun tp gigi depan dia dah xcantik. Da rosak warna kuning coklat..hmpir 2 tahun gigi dia mcm tu setiap hari sy xpernah missed gosok pagi dan malam untuk mgelakkan gigi jadi bertambah teruk atau berwarna hitam. Soalan sy ape langkah seterusnya untuk memastikan gigi dia putih seperti biasa? Terima kasih doc.

4y ago

Terima kasih doc 😊

Hi doctor, anak saye 6yr, x makan manis, gosok gg 2x sehari, so far gg ok sampai tgh tahun lepas, gigi depan mcm ada stain. Kuning coklat sikit, I tanye nurse gg di kk, die cuma explain gosok gg anak selalu. Saya nk tahu kenapa boleh ada stain & mcmana nak hilangkan terus?. Harini gosok, esok ade lagi. Bila anak senyum, nampak x cantik gg dia😅

4y ago

Stain gigi adalah dari makanan atau plaque gigi. Best advice adalah berus selalu dengan berus lembut dan ubat gigi. Elakan makanan berwarna dan bergula seperti chocolate dan cola. Sneks yang lebih sihat adalah cheese sebab kurang bergula. Cek gigi di klinik setiap 6bulan supaya rawat gigi yang sudah berlubang. Gigi warna chocolate yang x hilang selepas berus mungkin adalah karies.

Hi Dr, 1. Saya ingin bertanya, terdapat putih seperti kerak susu pada puting payudara saya, adakah itu susu badan dan adakah akan tersumbat jika tidak dibersihkan kerana saya risau anak tidak dapat menyedut susu dengan baik. 2. Perlukah saya membersihkan mulut bayi yang baru lahir selepas dia menyusu badan ? Terima kasih Dr.

4y ago

Bersihkan mulut bayi dengan kain lembab setiap kali lepas menyusu. Lap gusi dan lidah bayi

Hello doktor, Saye nak tanya, apa tips bagi seorang ibu untuk membuat persediaan sebelum gigi bayi tumbuh? Bayi saya sekarang 5 bulan dan suka isap dan gigit2 jari dan bantal. Ada yg ckp bila bayi tumbuh gigi, akan demam. Harap doktor dapat share tips dan hacks for beginners mommy mcm saya. Thanks a lot doktor :)

4y ago

Boleh bagi soft silicone toy untuk gigit. Baby akan rasa tidak selesa bila keluar gigi. Masukkan silicon bite toy dalam peti sejuk dan bagi baby bila dia gigit jari.

Hai doktor, saya nak tanya pasal gigi anak sy, ada satu gigi dia rosak berwarna coklat, sy nampak dekat gusi dia ada timbul bonjol warna coklat, gigi tue duduk sebelah dengan gigi tarik(gigi kanan), anak saya umur 6 thn, tapi anak saya takut nak gi klinik gigi, tapi gigi yang lain semua ok, cantik dan putih

4y ago

Saya akan cr dulu klinik yg mana sesuai, sbb sy duduk kl

Hi, kalau anak yg lactose intolerance boleh ke consume fresh milk yg low lactose cnth nya Marigold HL atau mmg kena jugak yg free lactose? Sampai anak umur berapa akan mengalami refluks gastroesofagus cnth kadang2 selepas menyusu akan ada muntah susu tu balik kalau x banyak mesti ada sikit. Terima kasih.

4y ago

Lactose intolerance is very rare in infants, unless it is congenital lactase deficiency. I will advice taking a hydrogen test or acid test with peadiatrician to confirm. If your child is diagnosed with lactose intolerance, it is better to feed lactose free substitute. For example lactose free formula, or plant base milk like soy milk or almond milk. Gastroesophageal relux will reduce as baby grow up and will eventually stop before 18months old. Hope i hv answered your question

Hai doktor...saya ingin bertanya...kita sedia maklum bulan puasa makin hampir...bayi saya berumur 2 bulan dan saya menyusu sepenuh nya susu badan..boleh doktor beri pandangan atau cadangan untuk ibu² yang berpuasa sentiasa dapat mengekal kan kuantiti susu supaya tidak berkurangan...terima kasih

4y ago

Selain daripada ibu ibu yang underweight atau malnutrition. Puasa tidak akan menjejaskan nutrients susu ibu. To maintain supply during puasa, maintain feeding and diet seimbang bila buka puasa.

Hai doktor. Soalan saya, bayi saya berusia sebulan, adakah perlu untuk saya membersihkan gusi & lidahnya selepas menyusu badan? Sekiranya ya, apa cara & alat yang sesuai untuk berbuat demikian? Bolehkan dgn memberikan anak minum sedikit air kosong boleh bersihkan lidah & gusi? Terima kasih.

4y ago

Hi Farah, Kamu boleh bersihkan mulut baby dan lidahnya dengan kain basah atau gauze basah selepas menyusu. Boleh start berus gigi baby bila gigi tumbuh pada umur 6bulan ❤️