Bacaan normal selepas minum air gula

Hai, harini saya minum air gula. sebelum minum tu bacaan gula sya 5.6. lepas 2 jam check lg 7.4. doktor kata sya kencing manis. Jadi bingung saya, 5.6 tu bukan kira normal ke? Apa punca atau sebab kencing manis ni eh? Dalam sejarah keluarga x ada kencing manis. Tadi tak tnya doktor pasal ni. Baru pula tefikir ? Ada advise tak ?

48 Balas

saya pulak bacaan puasa 5.5..pas minum air gula 4.2..doktor ckp ade gdm..selasa lepas baru pegi jumpa pakar pemakanan..result bsp first time cantik..next bsp 6 jan nti..

2y ago

Kite same la sis lepas minum lebih rendah dri time puasa .. tp sy syak sbb smalam tu lgsung xjge makan n minum manis2 kut

Tak normal tu. Tak semestinya family takde kencing manis, kita pun takde. Kadang2 pembawakan time pregnant. So kena jaga pemakanan betul2. Selamat buat bsp & ulang alik ke kk 😁

Normal sis preggy sangkut kencing manis. Macam sy sangkut jugak. Bila minum air gula sangkut. Bila 3 kali cek darah. Doc kata sy ok je. Cuma masa pregnant je ada. Jaga pemakanan je masa pregnant ni ☺

kalau tak mengandung, maseh normal bacaan tu sis .. sy bacaan lps mnum gula 6.8 pun kena gdm .. smpai beranak nnti mmg kena check bsp every 2 weeks.. sbb bhya gdm utk bby kalau x kawal

2y ago

sy dh dua kli minum air gula..yg first result ok..yg kdua sangkut..sangkut msa sblm minum air gula..bacaan 7..lps minum 4 je..emm bertabahlah..sy pn sjenis jga mkn.berat pn xnaik bnyk..mgkin sbb ska sgt mkn buah yg manis2..

Doktor tengok sebelum Dan selepas. Sebelum sy 5.3...selepas 6.2.. nurse kate kena kencing manis sebab sebelum minum air gula dah 5.3...ia nak 5.1 ke bawah... Lepas minum air gula rendah je...

Semalam baru Sy test, Kalau tempat Sy checkup tu, ikut range normal sebelum minum air gula (3.8-5.6), selepas plk (4.0-7.8) Before kena 5.6 dan ke bawah After kena 7.8 dan ke bawah

2y ago

Ye ke? Kk yg latest Sy xtau la, Cuma awal2 dulu sy buat kat kk, after 5.9 Tapi normal je nurse cakap. Yg smalam Sy buat dekat hospital swasta Sy nk bersalin, range dia mcm tu..

Saya pon tgh pregnant anak first ni sis, esok start kne minum air gula malam ni startlah puasa alamak takutnya😫 harapnya dalam range cantik la mudah mudahan🤲🏻❤️

Setiap org mengandung mmg akn dpt kencing manis tapi bukan kekal.. StGh org time mengandung Jew.. tp klau dpt control lps bersalin Alhamdulillah xkan Ada penyakit tu lagi..

Tak silap saya bacaan normal selepas minum air gula kena bawah 5. Kalau salah mintak maaf. Plus, tak semestinya dalam family takde yang kencing manis kita tak pun tak kena.

Dye ambik bacaan selepas minum air gula tu.. Bukan yg sebelum tu.. Rajin2 bertanya.. Hospital saya tnye arytu ade yg ambik limit smpai 6 jee.. Ade yg limit sampai 7 jee