minum air gula (tak ada kencing manis pun)

saya nak tanya saya xdak kencing manis dgan drh tggi tapi doktr suruh minum air gula(mak ayah tak ada kencing manis) lps sya minum air gula dlm seminggu doktr call kata saya ada kencing manis sebelum ni saya tak ada kencing manis pun normal untuk ibu mengandung... #saya susah hati tak tahu nak buat apaπŸ˜”πŸ˜”

4 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kita sama, xde faktor risiko. Ank 1st 2009 ms tu MOGTT x wajib. Ank 2nd 2016 msh x wajib. Ank 3rd 2018 dh jd wajib 1x je minum. Tahun lepas ank 4th dh wjb MOGTT, buat 1x je. Alhamdulillah xpernah ada GDM. Buat je bl doktor mintak buat. Pengalaman sy, pd trimester ke3 lah doktor suruh buat. Kalau ms bukak buku sis BMI lebih dr normal, 2x kena buat MOGTT walaupun xde risiko keturunan. Ada dlm buku pink Kkia tu tulis.

Baca lagi

Utk pregnant women mmg wajib mggt/minum gula. Based on apa yg saya tahu, GDM ada waktu pregnant je wpun sebelum ni takde kencing manis. Follow up doctor k. Better jumpa dietitian utk study pasal food consumption.

sekarang ibu yg umur 25tahun ke atas semua wajib minum air gula sbb nk tgk gula dlm drh . sbb org mngdung ni hormon dlm bdn semua tak sama mcm tak ngadung . antibody lemah . dalam kita ada lagi satu nyawa .

sy pn sama kene minum even xde history background keluarga.. bila result keluar gula rendah sgt.. kena minum sekali lagi air gula ahad ni sebab gula terlalu rendah.. tp alhamdulillah sy sihat..