Kalau makan mommy makan banyak, baby lahir besar ke?

Hai, ada kemusykilan dan keraguan dan ingin pencerahan. Kalau mommy banyak makan, baby nanti lahir besar ke? Kandungan saya baru masuk 8minggu.

17 Balas

Saya Ada baca, baby besar relate dengan sugar intake dalam badan. Kalau byk makan/minum manis, boleh jadi baby besar. Kalau makan nasi banyak Pon boleh jadi jugak, sebab karbohidrat Akan ditukar kepada gula dalam badan (sebagai tenaga). Bagusnyaa mommy Ada selera makan, berat Saya maintain and sometime turun. Skrg pregnant 15week🤩 Jom sama2 jaga pemakanan, malam jangan minum air manis ye mommy🤗

Sy pun tak sure sbb sy memang jenis makan banyak😂.. tapi sekarang sy da 29 week, baby baru sekilo lebih doc cakap.. jd sy kene makan banyak lagi ke macam mne😂🤔

Jgn mkn banyak2,mkn banyak kali dgn quantity sikit boleh,,jgn skli mkn mcm org kebulur,,resiko pd diri sendiri sbb nty misi bising berat bdn naik banyak sgt,,

Nnty sis boleh tnya misi masa check up makan seimbang sma mengandung... Tau boleh baca dkt belah belakang buku pink ada juga

Tak jgk sis.. Sy dulu preggy makan byk semua makanan sy bedal hehe tp alhamdulillah anak sy lahir 2.6 kg kecik je hehe ..

5y ago

ouhhh gitu ..sy ni plk mkn byk jgk ..berat bdan naik byk tkjut nurse tp perut xbesar pon dh 27weeks ni ..risau jgk ..mgkin berat maknye je terlebih naik ..kikiki

Kandungan gula yg tinggi dlm bdn yg akn menyebabkan baby besar, sis.. sbb tu kena control makanan n minuman manis..

Biase baby bsr sebab gula y byk mommy ambil...mkn byk bende y berkhasiat ok je..bagus utk baby..

Tak mommy. Apa yg kita makan tu xdk effect baby. Tp ubat yg kita makan . Obimin nama ubt tu.

5y ago

Multivitamin x menyebabkan baby besar, sis.. kandungan gula yg buat baby kita besar.

Sy pon fikir yg sama.. tp ramai yg sy tgk yg x mkn bnyk yg dpt baby bsr.. hahaha

5y ago

Betul mcm saya Baru ni bersalin berat Baby 4.36kg ... Xde kencing manis n berat masa preggy 70kg je perut pun kecil je.. mmg xmkn byk pun.. Bersalin dh cuba normal xberjaya akhirnya emergency czer.. Baby kuar Doc terkejut sbb tgk saya kecik je..

Rasanya 50/50 kot.. Lau sis ambil bnyk mkanan manis maybe baby bsr kot