contraction ke?

hi, first time mum here. i dh msuk 34 weeks, baru firstime smlm sakit perut mcm memulas lama juga tp bukan nk membuang, tkpernah lg sakit mcmtu spnjg preg n perut keras je sepanjang hari. cek klinik, ada heartbeat suma ok cuma doc sruh refer hosp, esoknya baru pegi hosp just to cek. cm biasalah pg hosp gov mmg kena mrh dgn doc sbb dtg sehari selepas, then i ckp baby ada gerak cuma nk cek yg sakit perut tu je sbb apa. cek2 pun at last doc tkbgtahu sbb apa, dia ckp baby suma ok then boleh balik. i just nk tahu yg itu just false contraction ke what ? atleast bgtahu kn as my precaution. mcm tk membantu pertanyaan i tp kena mrh n perli je lebih 😅

12 Balas

kalau false contraction awk ubah kedudukan dia akn hilang sakit dan sakit dia xberpanjangan..... contraction sebenar nk bersalin ni...utk 1st mom 5mnit skali je dia datang contraction awk dah blh trs ke hospital.kalau 2nd mom n selebihnya biasanya bila dlm 5mnit tu 3x contraction br kitorg gerak g spital...hehehe...elakkan kena sidai kat spital

false contraction slalunya dia akan rasa sakit skjp lps tu hilang ... lps tu beberapa hari lepas akan sakit balik lps tu hilang yg tu yg false contraction... kalau sakit bersalin whole day akan sakit ... kalau sakit mcm tu baik pergi hospital mungkin dah ada bukaan ...

2w ago

sakit berpanjangan non stop kalau lagi bagus pergi hospital ... kalau sakit sikit2 ... skjp sakit skjp tak tuu xpyh pergi hospital ... rehat je buat mcm biasa je ...

pantau ja sis klu bertrusan better pigi hosp balik...sya anak ptama rasa mcm perut tak selesa jaa...x sakit sgt pun prut time tu... bla p hosp rpanya da ada bukaan 1cm.....time tu sya 38week da....

kebanyakkn doc mmg mcm tu . share pengalaman dri kawan yg bru besalin . sme mcm awak and doc suruh balik . end up kwn sy balik n besalin dkt rumah sbb pecah ketuban

Braxton hicks tu, rahim tengah training utk real contraction nnt. Real contraction dia konsisten, setiap 5-15 minit tak hilang, tu baru tanda nak bersalin

braxton hicks tu sis. yang penting tgk jarak masa contraction tu. kalau consistent 10-15 minit tu terus ke PAC

mg smuanya baik2 shj dan Dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

ya maybe braxton hicks atau false contraction

Sembelit kot sis.. saya kerap jgk😅

Braxton Hicks je kot.