DAPAT SURAT REFER HOSP 37week (HELP)

Hi moms, nak minta opinion sikit la. Smlm pergi checkup KK, doct yg serve sy tu mmg cara dia serve pun nak taknak. Mcm tak ikhlas je layan patient, muka kekwat 😤 sy just tanya dia kalau pergerakan baby slow tpi still active sampai 10kick ok ke? Then dia terus ckp tak normal & kena pergi hosp. Terus dia buatkan sy surat refer hosp untuk check CTG. i was like 🫤 i just tanya…… sbb i ada refer kawan2 terdekat & baca mmg saat saat akhir ni pergerakan baby akan slow sbb ruang dah mampat, as long still gerak & cukup 10kick. Then dia cakap kalau dah tanya mesti benda tu jadi. Mmg jadi tpi tak kerap pun, sbb bila sy makan minum manis ok je baby gerak gerak. Then surat refer tu kena pergi smlm sepatutnya, tpi sy tak pergi pun sbb hati kata OK. Plus husb pun cakap no need kalau instinct kata ok. Tpi harini tertanya2 kena pergi ke? Takut pula kena marah time next appt KK. Jgn kecam. Sy baru 37w1d due 13/9 😕 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstmom #firstbaby

10 Balas

pndapat saya pergi je. Dr mmg risau kalau pergerakan Anak slow walaupun cukup 10x kick. sy dh 2x warded sbb baby kurg gerak. pdhl bby okey je. smpai hospital kemain bby aktif dlm perut.cuma Dr nak kepastian mmg dia tahan kite utk pantau. pantau ctg,pantau gula. Dr mmg marah tau kalau kita abaikan pergerakan baby yg slow. sbb dia takut apa² jd pada baby. sbb Dr ckp dh bnyk Kali bnda tu berlaku,bila Ibu xalert and sedapkan hati rupanya² keadaan baby dlm bahaya. kat hospital Dr mmg xpksa bersalin Pon puan.Dia akan tgok keputusan pada ctg tu. Alhamdulillah saya 2x warded Pon boleh balik. lgipun puan dah 37w.baby dh matang dah.mcm² boleh jadi dlm tempoh tu. boleh je pergi sekadar pantau.kut² masalah Tali pusat,atau masalah air ketuban kurang.sekurgnye kite berjaga² kan.sy doakan dipermudahkan urusan puan

dh dia doctor awak ikut je ckp dia☺️ pergi je sebelum jadi apa² nanti.. klau pergi blh check keadaan baby mcm mna.. lgi pun awak dh ckup 37w dh boleh bersalin sbb baby dh matang.. baik awak pergi sebelum menyesal kemudian hari.. baby kurang pergerakan bahaya yaa.. sbb takut terbelit tali pusat dekat tengkuk.. mmg la awak ckp dia gerak bila minum manis tapi keadaan kt dlm tu kita x tau.. kalau awak pergi hospital boleh scan.. klau x de masalah nanti boleh balik.. bukannya diorang sruh paksa bersalin awal pun☺️ awak fikir baik² yerr demi keselamatan awak dan baby..

opinion i u patut pergi.. Reason doktor buat surat refer hospital sebab dekat KK facility kurang lengkap.. CTG machine takde kat KK. Ada kat hospital je. Nak check condition baby memang guna machine CTG sis. Sama jugak kalau u checkup kat hospital swasta. U bagi tahu yang baby kurang gerak and so on, gynae u akan terus check CTG baby. Bezanya hospital swasta, gynae u on the spot check sebab machine tu dalam bilik dia..Kalau KK tak boleh on the spot check sebab machine tu takde. . That's why doktor buat surat refer untuk u.

haritu saya masuk hospital, then ada sis katil sebelah ni baru masuk sebab baby kurang bergerak, dia dah 37minggu. takda bukaan lagi. mungkin esok boleh balik klau pergerakan baby dh normal dan takda bukaan so takyah paksa bersalin klau takda bukaan kan. tapi malam tu kul1 pagi air ketuban pecah+darah. check check baby dah berak terpaksa emergency ceaser... wallahualam. just sharing sbb saya masih terkejut hehe

If still pergi even kick cukup 10. I still insist nak pergi sebab i risau. Not even first baby or second laa. Sebab kita tak tahuu keadaan baby dekat dalam perut kita macam mana. Kalau kk dah bagi surat refer, better pergi je. Last time i takde surat refer. I terus pergi labour room (bukan emergency). And doc checking sampai i sendiri puas hati, and ask me either i nak warded or not if im worried (36weeks) act.

Hi sy pun 37w (23/8/23) detect baby kurang gerak sbb ni first baby and pernah ada miscarriage history, sy pergi je hospital and kena warded. Tp takde apa punnn. Kena warded utk pemantauan je. Dr buat ctg semua alhamdulillah ok. Kalau kita rasa was2 better pergi je dr menyesal dikemudian hari 😄. Kalau belum ada tanda2 nak bersalin dan kita tkde apa2 masalah, takdenya dr suruh bersalin time tu jugak.

Kalau saya, pergi je. Sebab setiap kandungan ibu2 tak sama. Tak boleh ambil benchmark pengalaman ibu2 lain untuk declare situasi yang kita alami tu normal. Melainkan awak dah berjumpa dengan doktor sendiri. In the end, terpulang pada awak.

1y ago

Kalau macam tu keputusan di tangan awak. Saya hanya mampu untuk beri pendapat.

pergi jee sis InsyaAllah takde pape . kalau semua okay nurse takde suruh paksa bersalinnya . kalau dah pergi semua okay then sis pun boleh tenang dah sekarang .

a ah pendapat saya Pon better pergi check...kita Pon rasa tenang lps tu.. exp saya sendiri dh 37weeks ni baby active sgt... mmg main je kt dalam tu

pergi je awak ..at least boleh tahu keadaan sebenar bby.. klu xada masalah,hospital pom xakan tahan sy rasa.