GDM at 17 Weeks

First Pregnancy . Sape ada GDM mase pregnant... Risau Sgt sbb xde history kencing manis dlm family.

12 Balas

Sy 14 w da sangkut gdm 8.9.. minum air sunquik ngn obimin setiap malam.. ikot tip haram jadah konon naikkan hb.. yess hb naik gula pon naik.. menyesal gilee.. on bsp kt kk skrg.. still downnnn… dlm 7 adek beradik mak ayh xde kencing manis.. sy boleh ade.. sedih nagis x ber airmata wei…jauh lagi nk tggu 39w.. hanya allah jee aku berserah.. doakan bby dan sy selamat.. aminn

me.. hohoho.. kene super control makan. xleh makan byk sekali gus. Maknanya kene kerap makan tp dlm kuantiti sedikit utk elak lapar memandangkan kita makan pun sikit2. hihihi.. kene control carbo intake (nasi, mi, roti, biskut), control bende2 manis tmasuk buah2an. amalkan oats, kekacang dan kalau boleh elak minum susu anmum. susu tu pun tgi gula sbenarnya. chaiyok Mami💪

sama lah ada GDM jugak ..skrng bru 29w. makan kene jaga . ubat gdm jgn lupa ambil.. 2x shri .. bende manis kene elakkan .. nasi suku lauk suku sayur separuh pingan.. mkn byk sayur xde lah asyik lapa.. buah ambil epal hijua atau x tak manis.. tdi pun check up alhamdulillah ok. takde merah .. harap kul 8 kang pun sama lah.. 2x seminggu kene check bsp 😭😭😭😭

🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️ detect masa 28w, skrg dh 33w.. xde family history jgk.. kena control diet je, insyaAllah xde mslh.. risau sgt pun boleh lead kita jd byk mkn.. ikut je diet plan yg dietician bg tu.. cuma nnt kena serah diri utk induce if ngam 40w x bersalin lg..

Saya jadi risau.. Kdg2 selera membuak2.. Takut terlebih mkn lak perut rasa kembung sangat.. Tp tu la xlalu nak makan benda lain kecuali nasi.. 😞😞

saya 1st buka buku kena minum air gula pastuu sangkut ..hehe.. usia kandungan baru 10week..buat bsp bila doc suruh ja pantau kt umah.

sy ada 🙋‍♀️ sangkut lepas minum air gula masa 28w 🤭 skrg on diet control n buat bsp test 😊

5y ago

28w tu mmg 1st time minum air gula..n terus sangkut..sbb result after minum air gula tu 8

Kakak ipar sya time pregnant jerr ada GDM lpas bersalin trus xde GDM😅 dktr kata itu biasa..

Sy ad.. Check time 18weeks..now dh 21weeks..tiap bln kne check gula

Saya! 🙋🏻‍♀️