Effect gdm kepada baby

Hi, sy first time mom. No history kencing manis in family so dr kk advise utk minum air gula at 28w. Before 4.0, after 9.7. Dr review bsp semua normal below 5 after meal. Dah buat juga HbA1c and semua normal. Dr inform kencing manis sy hanya during pregnancy. Sy just curious, utk mummy yang pernah sangkut gdm, ada effect apa apa dkt baby ke selepas lahir? Sebab ada baca boleh effect jantung baby and so on. So far sy dah 33 weeks, and ada buat details scan on 22w and 30w, alhamdulillah baby normal. Cuma risau as first time mom yg sangkut gdm 😔

3 Balas

yang penting jaga pemakanan sis. kalau time buat bsp tu jgn terlalu kawal mkn sbb risau kita jd hypo gula terlalu rendah. bila hypo effect pd baby masa lahir nti, tu apa yg misi kk pnh bgtau sy. sy anak nk masuk 3. no 2 dan 3 ni ada gdm on diet control. so far bsp pun ok juga xpnh tinggi atau hypo. jgn stress² sis. enjoy your pregnancy.💜

Don't worry too much sis, saya pun same case dgn awak, so far bacaan okay and baby pun membesar dgn elok. kita doakan yang baik2 je ye

InshaAllah kalau BSP awak terkawal, baby okay saja.