GDM at 5 months pregnancy

Hai mommies. Pagi ni dpt call drpd nurse bgthu yg sy ada kencing manis 😢 terus hilang mood pagi sy. Tp slh sy la sbb sebelum ni suka sgt minum air & mkn manis-manis. Ada ke tips atau petua utk hilangkan GDM semasa kehamilan ni? TQ #bantusharing #1stimemom #mommybuntu

8 Balas

Gdm tak boleh dihilangkan sehingga bersalin tapi apa yang puan boleh buat, kawal pengambilan carbo dan gula supaya bacaan sentiasa pada tahap normal. Bila dah disahkan gdm, puan perlu lakukan bsp setiap 2 minggu utk tengok paras gula puan. Jika bacaan bsp normal sahaja sehingga akhir kehamilan, jadi tiada apa-apa masalah. Doc hanya akan pantau setiap 2 minggu sahaja. Tapi jika bacaan bsp tinggi utk beberapa kali, doc akan suruh cucuk insulin setiap hari sehingga bersalin. Jadi buat masa sekarang ni, puan jaga makan ya 😊 kurangkan makanan manis2. Saya pun pada awal kandungan lagi dah disahkan ada gdm, tapi alhamdulillah sampai sekarang dah nak masuk 7 bulan, bacaan bsp masih normal. Perkembangan baby pun okay mengikut usia kehamilan.

3y ago

Sebelum minum air gula < 5.3 selepas < 7.8

normal lah tu sis kena gdm time ngandung ni.sebab selera kita mkn tak menentu main telan je ikut selera tekak.msa mula2 sya dpat tahu kena gdm down jugak lah sekejap kena buat bsp 4 kali sehari ulang alik klinik last2 tak tahan beli mesin check sendiri kat rumah.yg bagusnya bila kita kena gdm secara tak langsung kita boleh kawal pemakanan sebab takut berat naik banyak lepas tu klu bacaan bsp tingi nanti doktor marah kena on ubat or insulin lah .sya gdm on diet sepanjang ngandung 6kg je naik.kena bsalin awal minggu ke 38 bby ok lah 3kg jugak.banyakkan minum air masak jgn tak minum air manis plak nti pening2..kurangkan gula.byak makan sayur2,buah pun ada lìmitnya..bukan apa sis takut nti bby besar susah nak teran🤭

Sy dulu pun mula2 dpt call drp nurse pun stress..1st time sangkut, setelah anak ke4..control makan sis..sy mmg control time nk buat bsp.. Alhamdulillah xde pen merah..yg paling rungsing, takut terover due..tp Alhamdulillah baby keluar awal..doa byk2 Sis utk kesihatan sis & baby

normal sis gdm tu. nanti lepas bersalin, xde dah kencing manis tu. so far mmg kene kurangkan makanan manis2 nnt effect baby. bahaya jugak kalau nnt baby besar, susah nak bersalin

sy sejak mengandung ni dh xminat pada mknan yg manis. buah manis pon sy xlalu mkn. sy bole telan yg manis macam jambu batu je. tp, 24hb baru appoiment klinik untuk buku pink.

normal la tu..nk hilangkan mmg xboleh la.even masa kite buat bsp result cantik pun still kena check smpai kite bersalin.apa2 pun jaga makan je la sis

mnum air msk bnyk² kurang kn mnis

Memang kena selalu control gdm ni