GDM sangkut

Saya baru 16 weeks & semalam KK ada call sangkut GDM 😔. Tiba2 rasa down sgt sebab background family xde yg ada kencing manis & sy xdela terlalu kerap minum air manis. Next week nak kena buat bsp. Rasa sedih & pressure bila dpt tahu sangkut gdm 😢#firstmom #firstbaby

12 Balas

jgn down sis. tak elok utk mommy & baby juga. bila dah sangkut ni, apa kita buat ialah jaga pengambilan makan kita. kena disiplin sbb kalau 2x bsp sangkut masa diet control ni, doktor akan prescribed ubat/insulin. sy bsp 2x yg pagi tinggi & now bsp on ubat. Alhamdulillah terkawal. cuma yg tak best bila sangkut gdm ni, sampai beranak kena monitor. so mcm leceh sikit😂 tp apa pun sis positif je. elakkan minum manis terus kalau boleh & ambil buah yg tinggi vit c/masam2. anggur, mangga, tembikai elakkan sbb tu tinggi gula. bykkan makan sayur hijau & nasi ambil sikit saja.

1y ago

Betul sis,sy yg dh diet mkan nsi perang pun bacaan gula 5 je,dn su on insulin .

sy plk sblum mngndung ok je skrg 18 weeks dktor kta ada mslh jantung thyroid..dan sy ada mslh anxtiey..seksa ada pnykit anxtiey Time mngndung..nk msk econ lemas nk msk hspital jdi TKT siap panic trus..skrg ni 2 mggu skli tca dkt hspital..ya Allah sembuhkan lh pnyakitku..nk branak mc mne la sbb bila mngndung kena branak dkt hspital...sedih SGT2😭😭😭😭

selamat pagi mummy. jangan sedih dan down. bila kita pregy memang ade benda yang kita tak boleh jangka. kakak saya pun kena masa pregy anak ke-2 dan memang die tak de history kencing manis ke apa. alhamdulillah follow nasihat nurse dan doctor semua akan ok. be strong for baby and mmy pun ☺️ saya doakan semoga mmy dan baby 🍼

Sy lepas minum air gula dpt result 11…terkejut jugak,Anak first ok je..ni ank ke2,…tiap kali buat BSP 4x tu,result Alhamdulillah 4 ke 5 gitu,(kira seblan sekali kena je p klinik )ikut nasiht doc & nurse + jg pemakanan.Nurse2 pun ok sentiasa bg kata2 semangt.So kita nih tak la terasa down ke apa..

trjdi jgk pada sy.Kandungan ke-4,baru nk masuk 11week dh sangkut gdm,harini kena masuk wad n on insulin sbb BSP pg td gula tggi,9.3.Sedih sgt2,sbb family xde history kencing manis n sy mmg xde kencing manis.Doc ckp sblum sy pregnant dh ada kencing manis.

1y ago

Jngn mkan nsi lemak sis,sy minggu lepas makan nsi lemak jd naik mendadak paras gula sy ,sbb sy teringin tu sy mkan lah sikit,biasanya sy mkan beras perang ja masak sndri kt rumh ,bacaan pun Pgi 5 je,ni tetiba jd naik 8 ,jd sy kena tambah insulin 8unit,tpi alhamdulillah sy xmsuk wad,cuma kena kawal je lah pemakanan tu.

sy sangkut gdm masa 12w lg sis . skarang baru 23w kena buat bsp 1kali sbulan je . cara dia kena jaga makan je tuu je . hormon masa mengandung .. akan senang dpt kecing manis darah tinggi tp kalau lps bersalin nnti hilang la tu .

saya pun sangkut gdm 16week , skg bacaan gula sya smkin turun .. kndungan 24week sdh.. caranya pgi2 mnum air suam 1 gelas stiap pgi..kalu larat 3x mnum air suam sehari..kurgkan sja mnuman manis..blh mnm jgn kerap

sama laa dgn saya sis... sampai doc warning klau tak control makan, akan warded & kena cucuk insulin. doc bagi seminggu utk pemerhatian.. dah laa firstbaby da kena diet🥲 terseksa rasaa

samalah sy pun sangkut GDM.. misi bru inform.. Rasa down sekejap bila tahu.. sdgkan dah Jaga habis baik.. xminum Manis n mkn mknan Manis . tapi Kali ni GDM. anak first xd pun..

sama saya pon rasa down & stress jadi nye pregnant ke 3 ni bukak buku hari tu 11w tetiba nurse call ckp sangkut gdm. aihh anak 1st 2nd xsangkut pon.