Baby keeps on crying if she doesnt get what she wants

This is my first baby & I noticed that she keeps on crying out loud when she doesnt get what she wants, e.g. when im giving her meal, she wants to hold her spoon, when I take away the spoon from her, she will scream, it has been 2 days we didnt get much sleep as she keeps on crying at night, checked her diapers, its all good, check her tummy if its colic, but its not. when I tend to ignore her, she will cry even louder. Is this is what they call as tantrum ? Is it normal ?

1 Balas

boleh saya tahun anak anda berapa bulan/tahun? mengikut pengalaman saya sendiri ini perkara biasa,apabila kemahuan anak tidak dituruti kerana Anak mahu minta perhatian lebih,mungkin juga kerana dia lapar,sakit perut, telinga sakit ,hidung tersumbat,badan tidak selesa-(jika pampers tidak penuh dan perut tidak kembung sebap lain seperti yang saya nyatakan mungkin berlalu) -besar kemungkinan juga anak tidak merasa selesa kerana merasa panas,atau merasa terlalu sejuk(jika dia tidak selesa boleh gosok perut ,kaki,dada,belakang ,kepala dengan minyak panas khas untuk bayi) ---dulu anak saya semasa umur di bawah 2 tahun kerap nangis,sekarang suda tahu bercakap Dia akan berkata perut sakit,hidung sakit,kulit gatal,saya mahu minum,saya mahu susu,mahu makan,baju basah.. so saya akan memeriksa keadaan dia dan memujuknya untuk tidur. p/s: Mengikut agama dan kepercayaan masing2 kita boleh bawa anak untuk berdoa untuk mengelakkan ganguan-ganguan tidak baik.