Cuci Rahim ?

Hi expert mommies. ?‍♀️ Lepas bersalin kan, biasa org minum jamu ye utk cuci rahim? ? Sbb lepas je habis pantang, saya period waktu umur baby 2 bulan, then warna darah taklah pekat sgt, 1st day je merah, 2nd sampai habis seminggu dia yellowish brown. And bau dia ? masyaAllah. Bukan bau yg biasa.. mcm bau masa labour haritu hmmm ? ada tak lagi tips macamana nak cuci rahim ni. Sbb saya takminum jamu lepas baby bf, dia ruam, kesian ? siapa2 mommies berpengalaman harap beri bantuan dan kerjasama ?

Cuci Rahim ?
29 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy makan jamu jsd sis .. anak myusu boleh susu dada dia buat meriah sekali . Sy lepas amalkan tuu sengal badan sengugut ape semua hilang . Sebelum beli sy buat research dulu kat google pastu baru beli dgn perunding dia .. skunk rasa ok xde bauu pelik2 . Satu lgi sis kena jaga pemakanan tu kdg2 boleh berkait rapat .. kena pantang juga laa walau dah hbis pntang (tertentu shj)

Baca lagi
2y ago

Dah lama . Since dah hbis pantang hingga baby dah 1y10m

Hi dear, Alhamdulillah sis masuk anak Ke 6, 4 normal dan 1 czer...dalam pantang kalau boleh banyakkan minum air masak dan jgn bnyak ambil ikan masin, ia menyebabkan darah kita makin berbau... Cuba amalkan bertungku dan bertangas untuk melancarkan peredaran darah. Berurut juga dapat membantu melancarkan darah supaya ia x tersumbat dan membeku didalam.

Baca lagi
2y ago

Alhamdulillah time pantang mmg takmakan ikan masin / sambal apapa. Cuma saya ni takbertungku je. Maybe sbbtu juga la darah tu mcm beku, then bila period dia keluar yg lama punya kan 😪. Plus takpernah berurut. Ada rezeki nanti lah cari org pandai urut 😁 thankyou sis

VIP Member

Bter xyah makan jamu utk cuci rahim ke apa...bila u makam jamu or suplement lain..baby tu akan makan sekali sbb bby menyusu badan...so x elok...rahim ni dia ada system dia sndri yg mana dia boleh cuci rahim tu sendiri tanpa kita cuci...so jaga makan minum kita je..take care

saya bantu ye ... saya makan pil amirna ni da masuk 1minggu da alhamdulilah badan rasa cergas susu badan tu sentiasa ada klau baby lmbt nyusu sikit mesti rasa breast da bengkak .. jamu ni bagus taw sis menjaga dalaman kita ... tryla awak saya da try . klau berminat bgtw saya ye

Post reply image
2y ago

1botol ada 32biji pil ... cara makan 2biji setiap pagi after breakfast .. alhamdulilah jamu ni tk panas dan tk kan effect baby pun susu badan memang meriah lepas consume jamu armina ni so far smpai skrg baby da 3bulan saya masih amalkan makan sebb memang bgus untuk badan

Parut kunyit ambil air dia. Minum je air perasaannya tu bagi air suam sikit jangan masak, Ni petua org tua dulu. Insyaallah berkesan,Minum 1minggu 3x. Tapi spaatutnya lepas bersalin minum tu jangan dh habis pantang..

2y ago

Oh. Ni saya dah jauh 2 bulan dari date pantang 😂 takpe. Masih awal2 ni boleh try lagi. TQ 😘

VIP Member

Dear. Rahim ni tuhan cipta elok dh. Dia ad self cleaning 😊. Siap bonus ad kputihan lg utk jaga kelembapan vagina. Unless kputihan td brtukar wrna dan brbau. Itu kuman.

2y ago

Yeke sis. Huhu lega dgr. Cuma belum la jumpa doc, takde masa lagi. Bila google, busuk sampai infection takde la pulak. Maybe bau nya normal utk 1st period lepas bersalin kan. 😂

Sama la sy, czer tak bengkung tak minum jamu sbb anak BF dgn premature, tak berani nak buat pape, tp sy kerap bertungku sbb bg darah lancar je kuar..bg dy kerap bertungku..

2y ago

Sorry, lupa plak..air sirih pon sgt bagus utk bau kat miss V..rebus je sirih tu minum..tak de effect rasanya pd baby..hehe..mmg bagus jugak utk dalaman awk kat situ..😊

Sya tak mkn jamu pn. Cuma tumbuk kunyit hidup perah dgn air suam dan cmpur skit asam jawa. Minum. Dua tiga kali. Hilang bau vagina.

2y ago

😆😆😆Ye awak. Kdg2 tradisional ni bkesan lebih cepat. Sbb dia takde tambah pape bahan. Terus dpat zat n klebihan nya. Moga brjaya hehe

Try mnum mustanir jamu ratu Malaya.. Myusu xde mslh,,just gap dua jam cmtu..bole refer review n cara guna... Tunku is a must...

2y ago

Thankyou bagi recommend jamu. Nanti saya review jamu tu. Maksud gap 2 jam tu macamana ye? 😬

Xperlu mkn jamu.. Kne jga pemakanan n kebersihan. Sye mse berpantang kerap bertungku.. Drah byk kluar n cpt je hbis.