Mertua gila

Entah apa masalah mrtua aku ni. Dulu dh pepandai suap biskut kering. Ni suap biskut grdenia pulak. Aku geram sungguh la yg tak tahan dia suap smbunyi2 masa aku tgh goreng ayam. Dia igt aku xnampak. Aku kalih tgok dok suap roti yg dia mkn tuh. Ank aku baru masuk 9 bulan ja kemarin. Bukan 3-4 tahun lagi. Aku geram la. Aku ni ibu yg straight aku jaga pemakanan ank aku semua aku bg real food masak sendiri buat sndri. Takda makanan luar ! Dalam hati dh maki mcm mcm dah. Kang aku terkeluar ckp kata menantu kurg ajar. Lak iaku ank tunggal so mak dia mmg tk bg pindah tngal dia. Mertua aku ni jenis tk boleh tegur. Sumpah tak boleh lgsung. Org muda pda dia tegur walaupun ckp elok elok dia tkkn dengar. Bagi dia org tua ni lg pandai. Dia lagi pandai. Apa kami ckp nasihat semua marah kami balik. Ckp kami xreti la budak2 la apa. Dulu prnh tgur psal susu fm 2 jam shj lepas bncu tu. dia ckp dia dulu tk kira jam pn elok ja ank dia. Terang2 kt tin susu tulis 2 jam lpas bancuh. Aku geram sumpah buntu taktau nk buat apa dah !!! Aku cakap ka tegur cnfirm bawak mulut ckp aku pandai2 la kurg ajar la apa. Aku ni bersabar lama dh setahun lebih dh dhn perangai dia. Patut ada laki dia pun p cari betina lain. Mulut dia sndri tkda insuran main ckp tk fkir perasaan org. Nasib aku ni reti lg hormat dia kesian dia kalau tk berbuih mulut aku maki dia !!

45 Balas

klau rasa cara mak mertua slh cuba ckp baik2... klau x jln cuba bincang dgn suami... suami puan anak tungal mesti dia dengar ckp satu2 anak dia.. klau x jln jgak cuba ugut mak mertua ckp nak pindah mesti dia takut pisah dgn cucu dia...tp klau mak mertua jenis x mkn saman jgak x jln jgak... buat betul2 pindah jln terbaik... dlm islam pon suami kene dulu kn isteri n anak2 slpas diri dia...

Sis bincang dgn suami. Suruh dia tegur mak dia. Ckp kt suami kalau mak xnk berubah, sis akan ikut cara sis sndiri. Nnt suami jgn kata apa2 dah. Sbb dah bg tau suruh tegur mak dia. Mcm mna pun kna tegas sbb nnt jadi apa2 kt anak, sis jugak yg merana. Masa tu mak mertua buat2 nyanyuk apa yg dia buat 😑. Moga urusan sis dipermudah.

sabar sis .. baik buruk tu tetap mak mertua kita .. x blh bawak sgt perasaan marah tu .. niat dlm hati minta Allah buka hati dia supaya dngar apa yg kita pesan .. in shaa Allah , Allah tlg .. apa2 pun tu tetap mak mertua kita .. doa yg baik2 , maka dtg pon baikw

Bincang dengan suami dan tunjuk sebarang panduan permakanan pada ibu mentua. Atau masa pegi buat pemeriksaan bayi di kk bawak ibu mentua dan tanya depan doktor boleh ke suap macam2 makanan pada bayi, biar doktor terangkan pada dia. Mungk8n boleh merendahkan sedikit ego beliau

Kalau kita bincang dgn suami tgk suami ckp mcm mne, klau die pown 2×5 jgk same kita sanggup usung ank walau tgh goreng ayam tu dok kt sebelah kita! Lgpown kita ade pendirian kita sendiri utk jage ank kita mcm mne kan so nak x nak respect la kan.. Tumpang geram jgk nih 😅

Saya pon sama tinggal dengan mertua...Hanya Allah yang mengetahui mcm mana perasaannya nak nak pulak tengah mengandung ni, semua kerja rumah kebanyakkan nya saya buat, Allahu letih, Kadang2 terasa yg die ni tak ada otak atau belas kasihan, erghh stresss...

Nasib sy dh kluar dari rmh neraka dunia .. Smpai srh cerai nasib suami xdgr apa yg mak dia srh.. alhamdulillah kehadiran zuriat dia pulk terhegeh hegeh nk rpt memang xakn lh .. tkt eh sbb ex wife suami dlu pun dia buat mcm skrng ni .. suka sgt buruk2 kn org ..

Same laa macam saye .. belum 2tahun kawinn dahh 2x gugurr .. stress duduk dengan mertue .. nak buat macam mane . Laki anak makk .. kalinii Alhamdulillah saye dahh masok 6bulan .. slalu pujukk baby supaye baby kuat 😌

Anak kite tanggungjawab kita .. kite memang ade hak menegur sesapa utk anak kite ,, even mak sndiri or mertua skalipon ... sis ckp je byk kali kat mertua tu , dgr x dgr dia punye pasal tp ckp slalu,ckp hari2... nnti dia bosan dia stop😂

Memang ada jenis macam tu sis, lagi dah tua kan , nak orang hormat dya, tapi depa x hargai kita yang jadi ibu, apa apa ridho ja lah sis, smoga anak sis sehat slalu, dalam lindungan Allah 😇🤲 sis pon dpat pahala sbab dah jaga mertua