Tips bersalin tanpa koyak

Due awal Bulan 4 ni first baby kalau boleh taknak koyak ,Ada tips tak selain drpd urut area vagina ?

6 Balas

Sye ad kwn yg ank dh 4,and semua ank dia tk pernh koyak lansung btw ank dia semua 3kg lebih ya,dia kerja jadi bnyak brjalan sana sini,lgi 1 dia ckp dia ikut ckp doc,doc sruh push baru dia push,kalau bleh belajar cara pernafasan yg btul nk push nnti,sye pun bru nk try ank ke 3 ni nanti harap menjadi lah

2mo ago

Tak semua. Bergantung pada situasi ibu dan anak. Macam yang @Ummi Syaqirah ni share. Belajar cara kawal pernafasan dan ikut cue doktor.

Due date saya ada berapa minggu lagi. Sekarang nervous giler. Dulu pernah gugur,masa doc check jalan tu doc bgtahu jalan saya kecik jer susah nak beranak nanti. Maybe keturunan kot sbb mak saya semua kena operate,jalan xterbuka😅

Sy bersalin normal tnpa koyak ank 1st n sec sama. ank 1st, misi ada ckp teran mcm nak berak n yes its really work. Ank sec pun sy buat mcmtu, Biarla smpai teberak sekalipun jgn segan its normal. Trust me.

Buat senaman pembukaan serviks. Naik turun tangga, duduk atas bola senaman. Ada banyak video kat tiktok, fb, youtube. Satu lagi urutan perineum. Yg ni mcm kena minta bantuan suami tlg buatkan

xdak. ank 1st susah nk escape dari bsalin tanpa koyak. sbb laluan takde and tak smooth.

2mo ago

btul. selama ni benda kecik je keluar masuk. now nk merenggang sebesar kepala bby tu. xyh risau time gunting tu pun kdg xperasan pun..sbb sakit contraction lg kuat. yg penting follow ckp dktr...jgn bantah.

buat latihan jaga pernafasan