gdm test in a month

hi , doc schedule next month for my first gdm test. any tips on it ? i dont have any diabetes at the moment but i am 81kg and 4 month pregnant now. #firstmom #advicepls

9 Balas

gdm ni, bkn blh dtg dan pergi dlm sehari..gdm adalah kesan dari pola mkn kita selama hidup..kalau ad keluarga y kena kncing manis,maka risiko awk ad kncing manis tinggi..sbb kencing manis ni blh disebabkan keturunan...so,mcm mn nk buat...y pertama awk cuba bli alat atau pinjam dengan sesiapa alat u test gdm...cara dia,awk mesti puasa 2 jam sebelum awk buat test..kalau result bawah 5.3 maka awk bebas kencing manis...tp kalau atas 5.3 awk adlh pesakit kncing manis ..kalau awk positif kencing manis,sebelum hari minum air gula..pastikan awk berpuasa daripada mkn mknan berat,kerepek,air manis,makanan berkanji dan ap2 sahaja bentuk makanan y boleh naikkan bacaan gula termasuk susu..bermula jam 7pm sehingga minum air gula..bykkan minum air masak ..

🙋🏼‍♀️ 1st mom to be with gdm..amalkan suku² separuh dlm menu.nak mkn buah, seeloknya separuh je per served meal. (depends sizes) cth guava atau dragon fruits. amalkan mnum air kosong saje. if teringin sgt nak manis, kdg² cheat jugak.. mnum dlm sesedut 2 je (ni jgn tiru ok.biasanya buat lps test dgn nurse laa..kalau sebelum nanti kantoi) 😋 tipu ler tak ngidam.. tp sy lebih bykkan air kosong/suam. sampai skrg ni mkn benda manis pun dah mcm tolak..punya lama control gula..☺️

Tips nya jangan makan or minum manis2 je. Amik sikittt je dah. Carbo pun kena kurangkan. Lebihkan protin utk kenyang lama sbb carbo dah kurangkan. Seeloknya amalkan dr awal pregnant smpai akhir kurangkan la manis2 dan segala yg tak sihat. Sy dah minum air gula utk 1st time, ok je. Tp kena repeat lg bila kandungan dah 20+ So jgn igt dah lepas air gula, lpstu enjoy2 makan minum manis2. Nak2 jenis bdan2 berisi mcm kita ni ada risiko so kena repeat lg air gula

11mo ago

thank you !

Same im 4 months plus too and i’ll be taking my first glucose test nxt month too.. Kinda nervous hope everything went smooth on tht day🥹 As im still eating and puking afterwards 😭

boleh je test dulu sendiri, test glucose level je takyah la minum air gula jg😆 if bacaan tinggi sempat lg tu kawal gaya hidup lebih sihat sementara nak tunggu hari gdm test

Bykkan minum air kosong.. nak mkn manis tu blh tp ada hadnya.. wajib ya 2L air sehari.. sy 2x pregnncy, 99kg / 9m pregnnt..tak da gdm.. sblm pregnancy 84kg.

no worries, just eat healthily and do light exercise. as long you and baby healthy, nothing to worry

avoid sweet drinks/ foods 3-4 days before tested.. less carbo intake if you able to control your hungriness.

kurangkan makan or minum manis