Xpasti

Dlm pkol 8 mcm tu sy g kncg tiba2 mnyembur keluar drh ni sketol mcm ht ayam.. Sy plak mmg pregnant 5w+ mcm tu cuma tggu lg 3w utk scan lg cek heart beat, tp bile dh kluar mcmni sy trs pikir ggur, tggu suami balik surau trs ajak g hospital, doktor cek bwah, scan, cek upt, ambil sampel drh... Mcm2 la jd bhan dorg mse tu end up.. Doc scan utk kali ke3 doc ckp kantung masih ade.. Jln bukaan pn masih elok terttup mmg xbuka.. Sy cnfuse sgt2 cuma doc bg 2 kata sma ada kandungan msih awal, janin xde heart beat lg then, luar rhim dan kandungan xjd, yg kluar tu hanya darah beku kata doc sbb klo janin dia ade isi putih2 skit mcm isi ikan,tp yg sy ni mmg. Ketul drh sepenuhnya mcm ht ayam tu.. apa2 tggu 26/8 kna refer pakar, doakan sy ya mommy2.. Hope ade rezki sy.. 6thn sy mnnti, doc nk pastikn kandungan brapa weeks pn xblh sbb 1hb 7 sy period.. Sdgkn pg kat swasta doc sane bgtahu dh 5w..sy risau mmg xlena tdo dibuatnya

Xpasti
77 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sis jgn stress n bedrest. Sbb kandungan pn awl sgt.. Sy mase bleeding mcm ni igt da gugur..g hospital kerajaan check upt negatif.. Hari ke 3 bleeding sy stop mkn ubt kuatkan rahim sbb Mmg igt x pregnant n Kepala nak pitam je. Igt Kesan ubt tu..hr ke5 bleeding kuar mcm kantung.. So jd confius pregnant ke x.. Kuar result darah Rupenye mmg pregnant Tp awl sgt.. Then skarang sy terfikir myb kalo sy terus ambik ubt kuatkan rahim myb still ade lg.. Rase Geram pn ade sbb upt hospital kerajaan mcm xbgus sbb xleh detect pregnant awl.. Sbb check upt sendiri beli pn xdela mhl sgt result positif.. Redha jela skarang

Baca lagi
5y ago

Ok.. Nnt c up sy tye kk.. Tq sis share opinion dgn sy😍

Puan, Saya pun masa 5 minggu ke 8 minggu keluar clot macamni... Malah lagi besar dan lagi banyak... Doc bagi Duphaston dan Injection Proluton. Masa 13 minggu tiba2 keluar fresh blood pula... penuh satu pad. Alhamdulillah dengan izin Allah Saya masih mengandung now dah nak masuk 16w. Masa tu doc scan uri post low. Kena warded 4 hari kemudian Mc bedrest seminggu. Alhamdulillah sekarang uri dah naik sendiri dan tak ada bleeding. InsyaAllah sama2 kita berdoa Allah pelihara kita dan kandungan kita

Baca lagi
5y ago

Sy aminkan ye sis.. Sbb sy pun bru je kluar wad minggu lepas. Semoga ibu2 dan bayi sentiasa berada dalam lindungan Yang Maha Esa.. AMEN! 🙏🙏🙏

In Shaa Allah klu doc kata kantung masih ada In Shaa Allah ada lg tu.. Sy mggu ke 14 tumpah darah dah mcm gugur siap dgn darah beku besar dari tapak tangan mcm dlm gambar awk share ni tapi bila check balik rupanya sisa darah dr dinding rahim yg x kuat yg berdarah setiap kali rahim stretching utk besar n bila pintu rahim terbuka sikit terus keluar darah beku ni.. Klu kantung mmg mcm doc ckp yg mcm daging ayam tu.. Sy doakan segalanya selamat.. Jgn overthinking..

Baca lagi
5y ago

Yup btol tu.. Mmg. Plan nk. Ke Gynae je sis.. Gov ni fhm2 la

Sya tringat masa kguguran 5.7.2019, 6w haritu, drh kluar pg tu bketul...pg emegency, doc da seluk2..tp dia x da bg apa2 ubat..dia suru tgu ja klu ada drh lg kluar trutama klu mcm tlur ikan..kita yg 1st time pregnant xtau apa2..tghri tu juga drh ktul2 skli dgn isi ikan kluar...hnya allah yg tahu rasa sedih khilalngan bayi ptama...skg msih mcuba utk hamil smula..smoga Alllah permudahakn kndungan sis..inshaAllah.bnykkan brehat, klu ble minta ubat ddkt doc..huhu

Baca lagi
5y ago

Tq for ur kind words...sma2 kita mendoakan sesama kita ya mommies 😘😘

Mcm sy hari tu.. Masa tu baru 15w.. Xbuat ape pun.. Seharian.. Baru bagun tido.. N g kencing.. Keluar mcm tu juga .. Alhamdulillah.. Xde ape.. Baby still active kat dlm.. Cuma hairan mna mai darah keluar.. -_-|| So continue duphastn sampai week 30 nnt.. In sya Allah .. Baby awak xde ape2.. Tp kalau risau jugak dalam semiggu dua.. G klinik swasta.. Utk buat scan..

Baca lagi
5y ago

InsyaAllah awak.. Sma la sy pn on bed mmg xda buat apa, cma ptg tu ada la skit rsa tegang n xsdap prt tp xde rse mcm skit nk branak tu.moga ada sinar keajaiban Allahu utk sy🤲

Hai..sis dont worried i pun ada keluar ketulan darah mcm ni masa 10 week pregnant....lebih banyak....memang dr swasta ckp treating misscarage...suruh i bed rest for one week...and ada bagi injection also..utk kuatkan rahim....thank good sekarang dah masuk 35 week...be positif everthing will go smootly...pray alot...good will bless you dear

Baca lagi

Sabar ya.. sy pernah jd mcm ni 2 kali.. darah ketul besar2 tapak tangan.. bila scan balik baby semua ok. Mmg kita risau bila tgk darah ketul mcm tu.. yg penting jgn panik.. lg kita panik lg bnyk drh tu keluar. Skrg ni yakin semoga ada rezeki yg terbaik utk awk dan suami.. ikut nasihat doktor..banyakkan doa dan selawat.. semoga sihat selalu.

Baca lagi
5y ago

😊👭

Saya dulu dua kali kene bleeding spot. Mmg risau sgt2. Terus scan n jumpa doc. Doc kata alhamdulillah takde pape. Cuma doc ajar, mindset kite kene selalu positif, and saya selalu usap perut sambil cakap " anak ibu ni kuat" ni je nak hilang semua perkara negatif yg terlintas. Alhamdulillah buat mcm tu je. Baby mcm respon apa yg kite cakap.

Baca lagi
5y ago

Saya pun pernah bleeding spot tapi 3 kali.. risau nya masa tu.. dr kena scan bawah sebab kandungan baru sgt sgt lagi.. now da 10 weeks.. Alhamdulillah.. ❤ Nak try tips awak cakap dengan baby sambil usap perut.. mohon halal ya dear..

saya masa 3w.. bleeding macam air mengalir, masuk 4w ada keluar ketul darah jugak.. then pegi klinik scan, doctor cakap baby sihat je..cuma rahim tak kuat.. kene banyak rehat.. awak, rehat je banyak² .. jangan angkat berat, jangan jalan naik turu tangga.. insya Allah, doa yang baik2 je

Banyakkan berehat sis.. Sy alami perkara ne minggu lepas dan kluar ketulan darah juga.. Menjerit panggil suami dr tandas. Syukur baby masih ada dan aktif dlm perut mami dia ne. Sis jgn terlalu susah hati ya. Jg mkn dan minum dan banyakkan berdoa. Sy doakan utk sis dan baby sentiasa sihat 🙏🙏🙏

5y ago

InsyaAllah.. Mmg. Kna kuat n sntiasa ckp2 dgn dia