Nak ajar baby 10bulan makan tapi sy tak tau cmne😭

Dear Mommies out there, sy buntu giler dh ni. Sjk baby sy 6bulan smpai skrg dh 10bln, dia cuma blaja mkn bubur cerelac nestle dgn serbuk promina yg ada perisa Daging Stew & Carrot atau Ayam Kampung & Brocoli. Smbl2 tu sy bg dia mkn Baby Bites buat kunyah2. Tp nurse gtau, dia dh pttnya mkn yg kasar2 cket. N nurse suruh bg mkn bubur dgn ayam/daging n cmpur sayur. Tp mesti lenyek2 bg dia mkn. Sy penah cuba tp dia xmo n bila dia xmo tu, lgsg dia xnk mkn dh. Sy plak risau berat dia xnaik, jd sy continue bg dia mkn apa yg dia nk mkn. Now kepala sy buntu lg sbb sy risau dia xdpt nutrisi yg cukup. N sy risau dia xmahir cara makanan mcm kunyah2. Bila tgk youtube, baby 10bulan dh start mkn dgn tgn sndiri n bukannya mkn yg bubur2 lg. Ada baby tu sy tgk dia makan roti bakar dgn cheese lg. Pas tgk tu, lg laaaa sy stress. Pls gais. Pls bg sy idea cmne sy nk mulakan semula perkenalkan makanan dan cara mkn kt baby sy yg dh nk masuk 11bulan ni😭😭😭😭PLEASE GIVE ADVISE. KECAM MENGECAM, AKAN DIMAKI. SEKIAN. 😜

2 Balas

cuba try 2-3 Hari, apa yg nk bg baby mkn,ibu mkn sama depan dia. jgn bg cerelac tu bg bubur kasar2 sikit. makan sama2 buat muka happy...bila nmpk kte mkn sedap mgkin dia rasa selamat dgn rasa baru tu...dpt start sikit pun xpe jgn paksa. bby trauma kalau kena paksa tros x nk nanti

mgkin sis boleh kenal2 kan je dulu. jgan paksa. cth mcm lobak, sis potong je panjang2 (fingers food), lpas tu bg dia makan. kalau dia xnak, biar je. makan mcm biasa. tp sis xboleh putus asa, stp kali wktu makan, cuba offer je ke baby dulu. Insya-Allah lama2 nnt maybe dia nak