baby solid food

Hi mommy cntik semuaa?? Tlg bg solid food yg sesuai utk baby sy dh nk msok 7 month. Kerap sembelit bila bg dia mkn smthng like orange color cntoh carrot, labu manis..dlm bntuk bubur or puri Kesian tgk time nk poo poo tu ngs2 n teran sekuat hti. Sy jd tkot pulak nk bg mkn..x bg lg la kesian..now bg puri buah je..tp bila bg bubur + ikan dh x nk la pulak..sbb dh rasa mnis2 kn..mommy is pening.. Tlg sy please ??

1 Balas

Oh no.. Sya start bg ank solid food 5months 2weeks and starting with a plain bubur nasi puree. After 2weeks baby mkn nasi bubur plain shja sya tmbh dgn srbuk ikan bilis. Lepas seminggu sya bg 3 in 1 mksud (protein+carbs+fiber) ikan+bubur nasi+broccoli. Alhamdulillah bby okay ja.. Lepastu 6months+ bg pula try pumpkin & carrot pulaaaa sembelit 😅 lepastu stop bg ja basic protein+bbur. Bby skg 7bulan lebih awal pagi bgun dia akn buah ppya 1slice. Lepastu mndi lepastu sya bg mkn bubur+ikanputih(steamed & blend+cauliflower) anak sya tdak brp suka broccoli boleh smblit 😅. Lepastu try lg butternut squash serupa dgn pumpkin tp lain yg ni okay sikit baby tdak sembelit😊. Sya elak bg yg manis2 dri awal sbb tu buat baby ketagih.. mmg akn susah mahu bg mkn bubur nasi klu sudah ketagih dgn mknan manis2.. Cuba bg cauliflower + ikan + bubur. Cauliflower ni manis bila kena steam.. steam and blend dia bg anak try 😊

4y ago

Ikan tngiri rasa dia pelik sikit. If anything better start ikan yg rasa natural mcm ikan putih. Mybe dia ssuai dgn ayam. Macam anak buah husband jga tkmau mkn ikan lgsg tp dia suka ayam. 🤭 Sya takda ikut rule 4days tu 😅 Alhamdulillah so far baby okay.. 😊