Hb makin turun

Dah ikhtiar tukar ubat macam2 dr obimin iberet sangobion maltofer, makan buah jambu batu semua tak jadi jugak.

12 Balas

hurm.. slalunya kalau tak naik doctor akan tambah dosage supplements tu dulu, kalau tak naik jugak baru tukarkan ke supplements lain. Pastikan cara pengambilan tu betul. Consult doctor semula. Banyakkan pengambilan vitamin C utk mudahkan penyerapan zat. Ambil buah oren @ minum air oren sunquick hari². Elakkan caffeine at least 5 jam sebelum pengambilan supplements tu. Amalkan makan buah kurma & buah tin hari², minum air limau kasturi.

5y ago

Paling latest sy mkn maltofer jenis cecair mcm yg misi suggest lepas mkn ubat iron yg lain xjadi. Sy mkn sekali dgn vitaminC n folic acid. Pastu jarakkn makan apa2 dlm sejam.

Saya plk husband rajin carikan sayur bayam (wpun sy x gemar makan sayur 😅) and lebih banyak makan ulam-ulaman yg cicah belacan + ikan bilis. Smggu sblum check up sy mkan jambu batu tiap2 hari. Alhamdulillah ade la naik sikit hb last check up 9 shoot pegi 11. Jus mamariam pn sy ada consume tapi x konsisten. Dos iron tablet sy ambik 2 biji shari.

Makan iron folic dengan vitamin c sebab dia bantu penyerapan iron. Elak kan minum kafein. Coffee, tea, milo minuman bercoklat dan sebagainya. Dan elakkan makan iron folic sekali dengan calcium sebab dia akan serap iron tu. Tips : makan iron folic, b complex dan vitamin c jangan skip. Malam baru ambil calcium 👍

Saya makan 2 biji zincofer... pagi dan sebelum tido...Alhamdulillah..bacaan hb 9.5 naik jd 11 dlm masa 2 minggu

5y ago

Jgn minum milo, teh atau nescafe... hb drop

Saya amalkan makan roti sambal ikan bilis dgn tembikai susu. Dari 10.1 naik jadi 11.7

5y ago

Sedap sis. Perut kenyang hb pon naik 😂

Sye amalkan jus ma'mariam sis... Alhamdulillah hb naik...

5y ago

Sy pon amalkn mamariam..kandungan dia bgus mcm delima kurma rosell..sblom ni hb rendh & selalu cpt letih..skrg better..

Wktu mkan n pengambilan makanan kena betul 😁

5y ago

Itulah, sy pun jadi pening dah ni nk wt jadual mkn mcm mana lagi. Next month kena jumpa dietitian pula.

Mkn kismis dgn kurma. Kekacang pon boleh. Inshaa Allah

5y ago

Inshaa Allah.Yg ni sy belum cuba lagi. Thanks suggest.😊

Makan sup daging sebelum pigi klinik ..

5y ago

Klau sya macam tuu laa , 3hari lagi nak pigi klinik .. Sya msti mkan sup daging , dengan sayur sawi .. Kalau tak mkan sup daging hb ttap akan pigi 9 ..

Cara mkn betul x sis?

5y ago

xtau la, sy mkn mcm yg misi suggest la pagi2 masa perut kosong. jarakkan dgn minuman coklat kafein susu dlm 4jam.