Naikkan hb

Hai, nak tanya. Kalau makan ubat iberet minum dgn air sunquick oren, okay tak? Boleh naikkan bacaan hb tak? Selain tu saya mmg ada makan buah jambu batu jugak. Tp sbb saya pembawa thalasemia so hb makin turun. Skrg baru nak try makan ubat dgn air sunquick. Okay ke eh? #seriusnanya #firstmom

2 Balas

macam sy ada talasemia trait. doctor cakap kalau hb range 10 consider okay lagi. saya makan maltofer 2biji sehari dan before this hb sy 8.9. lepas tu doctor tukar kepada ferrous 3biji sehari. naik la sikit 9.9. sy ada juga makan jambu batu/delima. doctor siap ambik darah utk test iron drh. result okay. baru2 ni check hb naik 11.1. apa yg sy buat sy makan ferrous tu dgn air oren sunquick sblom tido. pagi sy ambik ganilia warna purple. jambu batu/delima tu sy xmkn kerap pon. dlm seminggu ada la sekali 2 mcm tu.

2y ago

boleh awak. cuba ja dulu☺️

X sure pulak ubat iberet mcm mne.. tp sy mkn zincofer dgn air sunquick tu wktu mlm Alhamdulillah bacaan hb naik.. nurse sy pesan sehari tu make sure mkn ade protein sama ada ayam atau ikan ke dll, mkn sayur hijau & elakkn teh/ kopi/ milo. Kuning telur pn elakkan mkn