Hb berapa bila bersalin?

Hi mommies, dah masuk 33w ni berapa bacaan hb mommies? Sy hb still bawah 10 walaupun dah makan macam2 , sebelum ni makan maltofer, tapi dah tukar iberet start smlm..semua sayur2 hijau, hati ayam, pati delima, jambu batu, buah naga sy makan hari2..tapi masih macam tu jugak 😂 any idea tak mommies2 semuaa?

22 Balas

Sy dlu pun hb rendah, sy amalkn selepas mkn tgh hari Dan mlm mesti mkn limau oren. Dan air sy amalkn kn air limau nipis tanpa gula. Alhamdulillah hb cantik skang. Ubt yg doc bg mesti kena mkn juga tau jgn skip. Semoga hb awk naik. Insyaallah

6mo ago

terima kasih sis atas doa 🤲🏻 mudah2an naik la lepas ni..bnyk tips momies2 bagi kat sini, alhamdulillah seronok! Menaikkan semangat sy hehe

before ni dalam 2nd trimester hb drop dari 11 ke 9 . alhamdulillah dah masuk 3rd trimester ni hb makin okay naik slow2 & hb latest 34weeks 10.8 😌 saya amalkan jambu batu , buah delima & kurma

6mo ago

Ubat sis mkn tak?

Same la 33w. Haritu turun jp 10.8. Pastu kk suh mkn ferrous tablet 2 biji.amalkn buah2 hari2,tros naik 11.7. Sy minum fresh goat milk jugak.btw sy hnya ambik obimin pluz dgn ferrous je..

6mo ago

Ooo alhamdulillah naik, boleh try susu kambing lepas ni 👍

cuba sis amalkn ubat iberet tu sbelum sarapan... insyaaAllah akan naik tu hb sis, sbb sy amalkn mcm tu alhamdulillah hb cantik je naik..

6mo ago

last check hb 11.3,mggu strusnya sy konssten mnum iberet sblm sarapan alhamdulillah naik p 13.4

Im 33w smua ptua dkt komen tu saya dh cuba. Pati delima, susu hl, jambu batu smua nya tk jln. Ttap lah bawah 11 😅

sama dgn saya 10 kbawah dh mkn mcm²...tp ada buat ujian darah d kk takut ada masalah darah yg mmg hb xkan naik nurse kata

6mo ago

Hurmm kalau macam tu terpaksa redhakan aje laa kan sis 🥲 sy pun dah buntu kadang2 😂

alhamdulillah hb sy maintain 13 keatas . sy just amalkan mnum susu hl , ubat zincofer+pati delima gulsan .

6mo ago

sy telan camtu je satu sudu skli gus telan zincofer sma. 2x sehari pagi dan malam.

saya hb 15 makan kismis je. sebab kismis kan zat besi juga. tapi so far hb tak pernah bawah 11 lagi.

6mo ago

Kismis yaa, nanti nak start makan la 😍 tq sharing sis

Tiap kaki check hb saya maintain 10.7 with/without iberet. Kena buat hb blood analysis

sy last checkup 9.4, lepastu dr suruh makan iberet tgk la next chekup nnti mcm mana, skrg 32w

6mo ago

Sy baru start iberet sis 🥲 nti tgok next check up pulak camne..