overweight?

Dah 37w, seminggu naik 1kg smpi kna p klnk chck bp n urine..ada tak mommy mcm ni..nk dkt brsalin lg lalu nk mkn?

20 Balas

Sama lah mcm sy.. Dr awl mengandung lagi.. Sampai lah 32w buat bp... Sbb berat naik je. Jumpa doktor permakanan lah srh diet bagai.. Masa cek 32w dokto kata baby kecik. Air ketuban x cukup... Pas tu.... Kata x mkn ke.. Aii selalu srh diet... Dah diet.. Kata x cukup mkn pulak.. Stresss d buat nya. Pas tu dokta kata jumpa semingu lagi scan mcm mane.. So sy x diet.. Mkn2 mkn n mkn lagi. 🤗33w jumpa dokto Alhamdulilah.. Semua ok.. Kata nya so 36w scan lagi.. Nak tgk lagi.. Now dah 35w mkn mcm biasa x diet dah.. Harap x lah sambung buat bp n urin lagi.. Sy blh agak berat mesti naik punya. Dr awl 5w - 35w total dah 12 kg naik.. 🤣🤣😂

Hahaha. Sama kita sis. Masa awal pregnancy punya tak lalu mkn, sampai kena gastrik. Berat badan sebelum pregnant lebih berat daripada selepas pregnant 🤦🏻‍♀️. Tapi... Jeng.. Jeng.. Jeng, bila dah masuk 3rd trimester bukan main berselera mkn. Ingat lagi bulan 7 tahun lepas, ambik annual leave seminggu, masa tu baby dah 7 bulan. Melantak durian tak hingat dunia 🤭😂😂. Dalam masa seminggu almost 10 kg naik. Hahaha. Pergi check kat kk, nurse suruh repeat test air gula. Sebab berat badan naik mendadak. Tapi alhamdulillah, normal. Tak kencing manis pun ✌🏻🤗

Sy naik 3 kg lbih dlm masa sebulan.. X sgka naik mndadak.. Mgkin sbb blik kg, lalu makan.. Huhu.. Wktu tu, 23 minggu.. Kena tegur ngan nurse.. Nurse rujuk dktor, dktor sruh cek tekanan drh selang sehari sbb darah sy pun naik jgk.. 133/81.. Esok pula jumpa nurse.. Harap2 berat bdan x naik bykla.. Risau jgk.. Huhu

😅 adehh.. baru jak melantak biskut coklat 2 bungkus.. ngam² plak tbaca status akak ni.. 😅.. sy pun ada gdm control diet.. klo ikutkan malam kena stop mkn dah tapi rasa nk mgigit mknn... sampai terlupa rupanya masih diet 😅..

Mcm sy 36w bp tinggi.... Thnt hari ke dua kaki bengkk giler gn betis kilat thnt kne refer hosptl sbb bp tinggi dn kn thn ward.... Dn lg 2hari berslin dah trus... Dh pech air ketubn.... Bp tinggi gn kki bengkk tunggu msa nk berslin

4y ago

Tunggu msa ya nk berslin tu

Ada...2 3 Hari nak bersalin kuat mkn plak... Tengah2 mlm bangun buat air panas coklat...kerap mkn...tp klau Naik banyak Tu Cuba kurangkn. Tak larat nak kena pi kk selalu sbb berat Naik banyak..☺️

Biasa 2 sis..hahaha..mkin lapar sbb kongsi mknan dgn bby.jnis bby yg sapu smua yg mak dye mkn😂2 yg kite asyik lapar je..bby bsar nt 2.hehehehe..mcm sy 3.7kg🤣

Sy pon..skrg dah 38weeks 6day..lalu je makan..bby pon seronok xnak keluar lg mummy dia mkn sedap katenye🤗 doakan sy bersalin ckop pd waktunye sahabat

Ni pun gara2 nk mkn mns2,goreng2 tu yg brt naik lg😅 la mlm2 mkn awal lpr mnm air n buat2 lupa ja,tkt lg brt n pyh nk bsln nti😥

Sy Pon overweight juga Masa mengandung Hari tu. Tiap Kali makan risau. Masalahnya tiap Kali risau tu la makan. Hadeihhh 😅😅