pendarahan trimester akhir

sy 1st prgnant n skrng dh 37w..mlm td ada klua drah skit tp xda rsa sakit lngsung. p hospt nurse ckp normal klua drah kalo xsakit..means blm nk brsalin lg. tp dh blek umh sy sakit perut mcm perut pnuh tu .mcm kita mkn byk @ sakit xbuang air besar. tu false contraction @ apa?

1 Balas

Sakit setiap 5 - 10 minit tak?

2y ago

Alamak saya tak ingat berapa sebab masa saya ve swasta saya pergi emergency hospital terus. Lepastu request warded (bukaan dah 3cm, dr tanya nak warded atau balik dulu) sebab first time pregnant kan, Esok tu masa nurse round, ve still 3cm takde progress. So dr tanya nak induce ke atau discharge. Sebab hospital private dr risau kalau tunggu bukaan sendiri lambat & lama. Risau bil hospital tinggi. Saya request induce terus tengah hari tu. Petang tu saya beranak. Tapi ni bila checkup baby kedua, dr checkup kata saya bernasib baik ada progress 10cm lepas induce. Sebab ada sentengah orang, bila induce takde progress, end up kena emergency czer. Dia yang bagitahu saya, kalau pecah ketuban kena pergi hospital terus. Tapi kalau blood show, tak apa bertenang dulu dekat rumah. Sampai contraction yang selang berapa minit & regular datang. Biar ada bukaan sendiri berlaku. (Cuma kalau risau boleh cek kat clinic swasta. Tak perlu request induce)