Takut nk bukak buku pink

Pregnant dh nak masuk 8 bulan tapi takut lah nk bukak buku pink...sebb pregnant anak luar nikah hrmm... Nk pergi buat buku tu tapi tak tahu nj pergi kk kerajaan atau swasta

10 Balas

Buku pink tu penting. Utk rekod kesihatan ibu dan anak. Guna sampai lepas bersalin nanti. X payah takut. Diorang x panggil polis tangkap awk pun. Kalau x ada buku tu, masalah bila nak bersalin di hospital nnti. Lagi kena bebel mcm2 nanti. Sekurang2 nya bila dah bukak buku pink tu, awk boleh tau mcm mana perkembangan anak dan sbg nya. Nasihat sy sbg staf kesihatan hospital.

1y ago

sstgh staf klinik swasta siap nk jual ank luar nikah.. bkn nk bantu insan yg traniaya.. 🤣😆

Kerajaan je sis… jangan risau… buku pink tu penting… sbb bersalin nanti pun doc lagi prefer kerajaan punya… simpan duit tu untuk newborn ya…memang akan kene marah la jugak sbb dah 8 months bru nk bukak… tpi tahan je la… demi keselamatan awk dan baby semasa bersalin nanti…

1y ago

Semoga dipermudahkan urusan… malu ,sakit aty kene marah tolak tepi… yg penting jaga emosi untuk awk dan baby….

Saya pun ALN sis , saya bila dapat tahu preg je memang terus bukak sebab penting kita nak tahu baby sihat atau tak , nurse takkan marah cuma nurse akan tanya apa plan u after baby dah keluar . Kalau bawah umur i taktahu la prosedur dia macam mana . I dah 20 time buka buku pink so takda kena apa apa pun ☺️

bukak je di klinik kerajaan kawasan rumah u, i pun tengah hadap benda yang sama insyAllah semoga semua dipermudahkan! due date pun nak dekat kan? baik pergi je tengok perkembangan baby apa yang lebih apa yang kurang, okay? 🤓

Tkdk masalah klau aku takut buka buku pink kt kk , swasta pun boleh jnji adaa boleh ja bersalin kt kerajaan dgn buku swasta , jnji ada rekod kehamilan tpi buku pink kk lebih details

ndak marah tu cuma kena bebel sja lah...SMA juga SMA yg tahun tahun pregnant ne kena bebel juga...bebel tu sbb dorg risau sbb kandung sis dah 8bulan...☺️

saya doakan yang terbaik untuk awak dan bby semoga keadaan awak baik baik saja🥰sending hug

pegi je kk... nk tkut knp... same je layanan diorg bg .. sy pernah ade pglman...

kk je..dengar lah dia membebel sikit tapi dia layan okey jeee nanti.

pd pendapat sy, pergi je kk yg trdkat.. blh thu prkmbgn ank..