Can everyone be kind here?

Cuma nak tegur semua. Can everyone be kind here? Some of us are first time mothers, first time TTC-ing, first time expecting. Kadang kadang benda yang ditanya tu mungkin berulang bagi sesetengah pengguna lama TAP tapi benda tu first time untuk si penanya. Tapi kenapa ada yang menjawab dengan sinis, sindiran, dan ada nada seolah olah marah? Boleh jawab elok elok tak? Tak semua orang tahu semua benda yang kita tahu. Dan tak semestinya kita tahu apa yang orang lain lalui. Nak jawab, jawab baik baik. Taknak jawab, scroll lalu je post. Senang. Ada orang 5 tahun menunggu. Bila first time lekat Alhamdulillah, nak tanya kepastian double line di sini, boleh ek reply “Tak reti baca ke dekat pek ada tunjuk macam mana positive, negative, invalid”. Sometimes our words do kill. Mungkin sebab tu juga Tuhan tak mudahkan sesetengah urusan kita. If nak marah, nak emosi dekat Apps baby/ perenting/ parents, I think you need to get yourself checked. Or boleh balik ke fb.

27 Balas

Betul, saya banyak tanya soalan as first time mother, kadang dah google tapi nak tanya pendapat and experience orang agar lebih meyakinkan saya, tapi sinis2 jawapan saya dapat. Walaupun dah post as anonymous still rasa sedih, sampai berhari2 tak buka TAP. Saya terasa sebab ada soalan saya yang dijawab dgn sinis, and it did hurt me a lot. Husband saya baca jawapan tu siap cakap lagi “awak nak tanya soalan last2 kena marah” sedih saya. Thank you for this posting. I really hope people will be kind not with just attitude but words too.

1y ago

klu bkaitan gmbr, better jgn post.. bkn ape.. kdg lighting fon pn main pranan sis.. kt dpn mte kte nmpk je samar.. kt kmera trus hilg samar tu.. so x bley nk salahkn org yg respon jgak.. mte x sme.. sis kne yakin je nmpk ape.. klu samar, then esok lusa cbe lg..